уторак, 10. октобар 2006.

Потписан уговор о изградњи прве фазе колектора „Интерцептор”

Директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Борис Ранковић и генерални директор „Хидротехнике” Драгиша Вучковић потписали су данас уговор о изградњи прве фазе колектора „Интерцептор”, која подразумева градњу тунела од  Великог Села до Роспи ћуприје. Тунел ће бити дуг седам километара и  широк 4,8 метара. Вредност овог посла је око 57 милиона евра.

– Комплетан  колектор „Интерцептор” протезаће се од канализационе црпне станице „Ушће” до Великог Села и биће дуг око 13 километара. Његов саставни део биће фабрика за прераду отпадних вода, која ће се градити у Великом Селу. Сврха овог колектора, чију изградњу чекамо већ три деценије,  јесте решавање питања централног слива београдске канализације. Верујемо да ћемо његовом изградњом решити  проблем канализације у Београду у наредних 50 година – рекао је Борис Ранковић, додајући да ће изградњу „Интерцептора” Дирекција финансирати искључиво сопственим средствима.

Ранковић је истакао да у Београду постоји велики несклад између прилива броја становника и (застареле) канализационе мреже. У неким деловима града канализације уопште нема, а тренутно постоји неколико десетина непречишћених сливова који отпадне воде одводе у Саву и Дунав. Да би се проблем канализационе мреже у Београду трајно решио, потребно је око пола милијарде евра, проценио је Ранковић.

Изградња вишњичког тунела почеће за месец дана  и трајаће две године. „Хидротехника” је у Немачкој купила најсавременију машину за изградњу овог типа тунела, чија је вредност око 6,8 милиона евра. Тунел ће почети да се копа са излазне стране, са обале Дунава.

– Ова машина, популарно названа кртица, стићи ће за годину дана, а ми ћемо у том периоду извршити све припреме и изградити привремену фабрику за производњу бетонских облога. У овом послу имамо много искуства, па проблема неће бити – рекао је Драгиша Вучковић, директор „Хидротехнике”.

Како Београд не поседује катастар подземних инсталација, могући су мањи застоји, али су инвеститор и извођач уверени да ће посао бити завршен на време.