уторак, 22. мај 2007.

Први самостални наступ Србије на Бијеналу у Венецији

Србија ће ове године први пут самостално наступити на Међународном бијеналу у Венецији пројектом Мрђана Бајића „Reset”, рекао је министар културе Војислав Брајовић на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Педесет друго бијенале визуелних уметности одржаће се од 10. јуна до 21. новембра под руководством уметничког директора Роберта Стора из САД-а. На најстаријој и најпрестижнијој међународној манифестацији језика и концепта модерне уметности Мрђан Бајић ће наступити на основу селекције нашег познатог сликара Владимира Величковића, а пројекат „Reset” ће у Венецији бити постављен у Српском павиљону.

Покровитељ наступа Србије на Венецијанском бијеналу је председник Републике Србије Борис Тадић, а помогли су га и министарства иностраних послова и културе и Секретаријат за културу Града Београда.

–Уверена сам да ће представљање Мрђана Бајића показати како ова држава и град треба да наступају у свету – заједнички, одговорно, озбиљно и на највишем нивоу. Венецијански бијенале је једна од најзначајнијих културних манифестација уопште и самостално представљање Србије, које је изискивало много труда и од изузетног је значаја како за земљу тако и за наше уметнике, којима треба да се поносимо. Надам се да ће по завршетку Бијенала нека од Бајићевих скулптура наћи место у једном од београдских простора – рекла је Горица Мојовић, помоћник градоначелника Београда.

Пројекат „Reset” биће смештен у једном од најлепших павиљона, односно у здању некадашњег павиљона „Југославија”, а биће реализован у три целине – „Yugomuzej”, „Backup” и „Reset”. „Yugomuzej” поставља питања о културном наслеђу, „Backup” подсећа да је уметников атеље и даље релевантан оквир за стваралаштво, док је „Reset” серија скулптура које заједно чине пејзаж као место у коме се уметничка пракса сусреће са политичком реалношћу.

Владимир Величковић је рекао да је Бајићев уметнички рад еволуција у континуитету, која се не уклапа у постојеће светске шеме, трендове и стилове, већ је израз потпуно аутентичне личности. Скулптуре које обухвата пројекат „Reset” урађене су специјално за ову намену и у функцији су простора који је додељен Србији за представљање на Бијеналу.

– Наступ пројекта прате и две публикације штампане у врхунском квалитету, са текстовима који на најбољи начин прате наступ Бајића на Венецијанском бијеналу. Ово је прилика која се једном указује и мислим да ће наступ бити громогласан – рекао је Величковић.

Мрђан Бајић је рођен 1957. године у Београду. Вајарство завршава на београдском Факултету ликовних уметности, на коме од 1997. године ради као ванредни професор. Овај уметник је још 1993. године био изабран за самостални наступ на Венецијанском бијеналу, али то није могао да уради због културног ембарга.