петак, 25. мај 2007.

Данас почиње такмичење витезова „Свибор – Духови 2007.”

На Трећем међународном витешком турниру „Свибор – Духови 2007.”, који почиње данас, на Београдској тврђави и улицама Београда учествоваће више од 300 витезова из Пољске, Русије, Румуније, Мађарске, Словеније, Републике Српске и Србије, рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града. Конференцији за новинаре присуствовали су Радивоје Радуловић, председник Свибор Савеза Србије, Пженислав Ноцуњ, председник пољских витешких група, јеромонах Теохтис из Русије, Дејан Веселинов, пи-ар Туристичке организације Београда и Рамбо Амадеус, промотер овог турнира.

–  Ово је традиционални турнир, који од пре три године има и међународни карактер. Београдска тврђава је наша туристичка атракција и важан културно-историјски споменик, која је у својој историји видела много важних битака и правих витезова. Сада, у 21. веку имамо нове витезове, људе који негују традицију средњовековних витезова и то је прилика да сви заједно видимо нешто несвакидашње, скуп витезова из више европских земаља. Стога, позивам све Београђане да дођу и уживају у умећу учесника турнира. На овај начин Београд још једном доказује да је један од туристичких центара овог региона у коме има много тога да се види. Духови су истовремено и слава општине Чукарица, па ће у недељу, у славској литији учествовати сви гости-витезови, што ће овој општини увеличати прославу – рекао је Зоран Алимпић.

Радивоје Радуловић, председник Свибор Савеза Србије, рекао је да ће овогодишњи турнир бити садржајнији од оних протеклих.
 
– У овогодишњем турниру пробаћемо да  дочарамо атмосферу ондашњих времена, борбе, опсаде и мегдане. Ови догађаји биће пропраћени и смотрама културног стваралаштва, у чему ће учешће узети  уметници, занатлије, иконописци и краснописци – рекао је Радуловић.

Програм почиње данас у 17 часова окупљањем код споменика Кнезу Михаилу, а парада до  Београдске тврђаве почеће у 18 часова. Свечано отварање биће сутра у 12 часова испред цркве Ружица где ће се турнир и одржавати. У недељу ујутро у цркви светог Ђорђа на Бановом брду учесници ће се окупити на литургији и учествовати у литији улицама Чукарице. У поподневним часовима одржаће се турнир на Доњем граду. Турнир се одржава под благословом Српске православне цркве и под покровитељством Града Београда.