уторак, 29. април 2008.

Нови парк „Република Српска” између Газеле и Старог железничког моста

На зеленој површини између Газеле и Старог железничког моста сутра ће свечано бити отворен нови парк који ће носити име „Република Српска”.

Парк заузима простор од 1,7 хектара, а иницијатива за реализацију овог пројекта потекла је од председника Републике Србије и Републике Српске – Бориса Тадића и Милорада Додика, компаније „Тамарис” из Бања Луке и њеног власника Милорада Јањетовића, хуманитарне организације „Наша Србија” и ЈКП „Зеленило – Београд”. Локација парка одабрана је на основу предлога Ђорђа Бобића, главног градског архитекте, и Радована Драшкића, генералног директора „Зеленила”. Основна идеја је да парк симболизује пријатељство Србије и Републике Српске.

 Идејно решење уређења ове импозантне слободне зелене површине дали су пројектанти „Зеленила”, пејзажне архитекте Сања Крстић и Данијела Бјелановић. Основни концепт пројекта је задржавање ширине простора и његово санирање уношењем у централни део занимљивих и ретких врста дендро материјала – ретке врсте гинка, секвоје, црвене букве, коврџаве врбе. Предвиђено је формирање дрвореда од калемљених садница жалосне брезе у централној алеји и јавора и јасена са обе стране прилазних стаза ка централном делу простора.
   
Целокупан садни материјал, 300 комада листопадног и четинарског дрвећа и жбуња и 500 квадратних метара травног бусена, донација је власника компаније „Тамарис”. ЈКП „Зеленило – Београд” урадило је све припремне радове озелењавања и уређења, и обезбедило 3.000 комада сезонског цвећа и парковске опреме.