петак, 3. јул 2009.

Градоначелник Драган Ђилас: у Београду ћемо успоставити ред у урбанизму

Уз помоћ новог Закона о просторном планирању, озбиљног рада грађевинских инспектора и уз подршку председника општина и градоначелника, у Београду ћемо коначно успоставити урбанистички ред. Убудуће не сме да се дешава да неки инвеститор добије дозволу да гради четири, а изгради шест спратова или да гараже претвара у пословни простор и на тај начин уништава квалитет живота својих комшија. Сваки квадратни метар који неко буде нелегално саградио коштаће га папрено – рекао је данас градоначелник Београда Драган Ђилас приликом обиласка једног градилишта у улици Веселина Маслеше на Вождовцу.

На овој локацији инвеститор је легално сазидао зграду са десет станова, али је направио гаражу у коју је, због уског пролаза, аутомобилима немогуће ући.

– Због оваквог начина градње, уместо у гаражи, сада имамо петнаестак аутомобила на улици, што значи да овуда камион „Градке чистоће” не може више да прође, па осталих педесетак домаћинстава има велики проблем. Инвеститори су навикли да нас доведу пред свршен чин јер станове продају, а ми онда морамо да рушимо ономе ко је купио, а не ономе ко је градио. Због тога што нема употребну дозволу за овај објекат, поднећемо кривичну пријаву против инвеститора – истакао је Драган Ђилас.
Градоначелник је рекао да ће општински и градски грађевински инспектори у сваком тренутку имати његову пуну подршку јер је свестан да се у свом раду суочавају за разним непријатностима. Град очекује и ефикаснији рад тужилаштва.

– Када првих пет несавесних инвеститора буде кажњено, а њихови објекти срушени, више нећемо имати случајеве попут Дубљанске. Ја не желим да будем градоначелник иза кога ће остати урбанистички неред. Као што смо могли да уклонимо џипове са београдских шеталишта, увешћемо ред и у области градње. Сматраћу себе неуспешним градоначелником ако тај посао не будемо обавили – казао је градоначелник Ђилас.

Градоначелник је 18. јуна позвао све председнике општина да му доставе пресек стања у области урбанизма на својим општинама, а до сада је то већ учинила општина Звездара. Када комплетна документација буде стигла, извршиће се пажљива анализа стања, али и провере на терену.