уторак, 3. новембар 2009.

Потписан Уговор за куповину тридесет нових трамваја

Уговор за куповину тридесет нових трамваја за потребе Градског саобраћајног предузећа „Београд”, као део Пројекта обнове Београда, потписан је данас у Скупштини града. У присуству градоначелника Драгана Ђиласа и амбасадора Шпаније Инигоа де Паласија Еспања, уговор су потписали директор Агенције за инвестиције Марко Благојевић, генерални директор компаније „Каф” Јесус Еснаола и регионални директор одељења за међународна тржишта ове компаније Делипе Родриго.

Компанија „Каф” из Шпаније дала је најповољнију понуду на међународном тендеру, а укупна вредност уговора износи око 81,3 милиона евра. Набавка нових трамваја финансира се из кредита Европске инвестиционе банке у вредности од 20 милиона евра, а остатак из буџета града до 2014. године.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да је један од основних задатака, који је град себи поставио, побољшање квалитета превоза.

– За набавку трамваја добили смо две понуде, а комисија коју су чинили представници Машинског факултета и Градског саобраћајног предузећа „Београд” и која је бодовала више од двадесет параметара, проценила је да је понуда шпанске компаније боља од хрватске. Први трамвај биће испоручен за нешто мање од две године, а комплетан уговор ће бити реализован за 1.035 дана. Град се, између осталог, препознаје и по томе како изгледају аутобуси, трамваји и тролејбуси, а то је веома важно и за кориснике јавног градског превоза. Нови трамваји ће се кретати новим трамвајским шинама, које се успешно реконструишу последњих година, а интензивно у последњих годину дана. Следеће године планирамо набавку 83 нова тролејбуса који ће заменити старе, а поред тога, у више од 200 аутобуса уградиће се клима уређаји. Такође, добили смо сагласнот европских банака за кредитирање пројекта београдске железнице, а средствима из градског буџета финансираће се реконструкција пруга и ремонт постојећих возова. Током следеће године требало би да се распише конкурс за куповину 20 нових возова. Када све то објединимо, моћи ћемо да кажемо да Београђани имају превоз какав заслужују – казао је Ђилас.

Амбасадор Шпаније Иниго де Паласио Еспања истакао је да му је задовољство што је шпанска компанија са јаким референцама победила на тендеру и изразио наду да ће „Каф” оправдати указано поверење, те да ће се сарадња наставити и убудуће и проширити на друге нивое.

Нови трамваји биће нископодни, петоделне зглобне конструкције модерног дизајна по највишим светским стандардима, дужине 33,1 метар и ширине 2,3 метра. Максимална брзина коју могу да развију износи 60 километара на час. Опремљени су посебним клима-уређајима за путнички део возила и за кабину возача, и посебним простором за особе са инвалидитетом и колица за бебе. Једно возило има 72 места за седење плус шест седишта на расклапање, а максималан број путника износи 242.  

Поред набавке тридесет трамваја, уговор подразумева и резервне делове, специјалне алате, обуку особља, транспорт и трошкове контроле. Пројектом обнове Београда обухваћени су реконструкција трамвајских пруга и контактне мреже, затим мостовских конструкција, тротоара, коловоза и комуналне инфраструктуре по деоницама, те набавка трамваја и реализација система управљања саобраћајем. 

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv