среда, 23. децембар 2009.

Вакцинација једина права заштита од грипа

Стручни тим за праћење епидемије грипа на територији Београда на данашњем састанку подржао је кампању Министарства здравља која за циљ има да се све угрожене категорије грађана вакцинишу од грипа типа А (H1N1). Здравствене установе у главном граду у првој испоруци добиле су 30.160 доза вакцина, а у периоду од  17. до 21. децембра од нове врсте грипа у Београду се вакцинисало 6.673 грађана.

– Придружујемо се апелу Министарства здравља да се све угрожене групе вакцинишу. У здравственим установама у Београду до сада није забележен ниједан случај нежељене  реакције након вакцинисања, што говори да је страх од вакцине неоправдан. Већ месецима предузимамо разне мере превенције, али је вакцинација једина права заштита од грипа – рекао је Слободан Шолевић, командант Штаба цивилне заштите града Београда.

У Београду је током децембра званично потврђено 50 случајева обољевања од новог грипа, али се ситуација у главном граду може оценити стабилном. Појачане мере хигијене у вртићима и школама остају на снази, баш као и забрана посета у болницама.

У Градском заводу за јавно здравље одржана је серија предавања о предностима вакцинисања против новог грипа, а ових дана  свим београдским домовима здравља биће подељен пропагадно-едукативни материјал који ће пацијантима појаснити све недоумице у вези са вакцинисањем.