понедељак, 19. април 2010.

Лицима са оштећеним слухом лакши приступ шалтерским службама

Општина Обреновац почeће од 20. априла са применом индукционог система за амплификацију говора који помаже лицима са оштећеним слухом да директно у слушни апарат примају информације на шалтерима општине, као и са рељефном таблом за слепа и слабовида лица. Председник општине Обреновац Жељко Јоветић ће у 11 часова, уз присуство чланова Савеза слепих Србије и представника невладине организације „Алтхеа”, званично представити ове мере које имају за циљ да олакшају сналажење особа са инвалидитетом.

Начин коришћења овог индукционог система је веома једноставан. Службеник општине само треба да држи систем укљученим, не водећи даље рачуна да ли клијент добро чује или је корисник слушног апарата. У згради општине је постављена рељефна табла за слепа и слабовида лица, као и индукциони систем за амплификацију говора који помаже лицима са оштећеним слухом да директно у слушни апарат примају информације на шалтерима општине.

Општина Обреновац је међу првим београдским општинама увела овај систем који помаже особама са оштећеним слухом. Исти систем постоји још у шест београдских општина.