четвртак, 6. мај 2010.

Почиње Шеста палилулска олимпијада културе

Oпштина Палилула организује од 8. до 16. маја Палилулску олимпијаду културе, шесту по реду, посвећену стваралаштву младих. Манифестацију ће свечано отварити председник општине Палилула Данило Башић, 8. маја, у 18.30 часова, у Дечјем културном центру (велика сала), Таковска 10.

Више од хиљаду средњошколаца из свих делова Београда такмичиће се у десет такмичарских категорија: ликовном, драмском, музичком стваралаштву, рецитовању, краткој причи, фотографији, поп-року, хип-хопу, брејкденсу и уметности рециклаже. На конкурс ПОК-а 2010. стигло је 240 пријава. Учествоваће ученици четрдесет једне средње школе у свим категоријама, а међу пријављенима има и студената, јер право учешћа на ПОК-у имају сви млади.

И ове године гости ПОК-а биће млади  из Требиња, града побратима општине  Палилула, а први пут на манифестацији ће бити и млади из Напуља из италијанске регије Кампања, с којом је општина Палилула прошле године потписала протокол о сарадњи у области образовања младих, спровођења културне сарадње и упознавања младих са вредностима културе народа Италије. Првог дана одржаће се такмичење  у брејкденсу у малој сали Дечјег културног центра у 14 сати, а за 18 часова заказано је отварање изложбе фотографија.

Другог дана  манифестације, 9. маја, у 11 сати почиње такмичење у уметности рециклаже у Ташмајданском парку (у случају кише, у пролазу код Дечјег културног центра). У исто време на Калемегдану код цркве Ружице почиње надметање у ликовном стваралаштву (у случају кише, испод надстрешнице код цркве Свете Петке). За 18 часова заказано је приказивање кратких филмова (мала сала ДКЦ), а у 20 сати почиње драмско стваралаштво у Петој београдској гимназији.