недеља, 20. јун 2010.

„Карневал бродова” данас у Београду

У нашем граду данас се одржава  седми „Београдски карневал бродова”, који већ традиционално организује Туристичка организација Београда.  Манифестација почиње на Тргу републике у 16 часова  одакле ће више од 400 учесника  кренути и прошетати  најпре Кнез Михаиловом улицом, а потом стигићи  до Савског пристаништа.

Тамо је постављена бина на којој ће се представити карневалске групе из петнаестак градова, као и бројне дечје карневалске групе. Упоредо са тим програмом, на пет пунктова,  – код моста, „Промаје”, „Магацина”, бине и испред Тржног центра „Ушће” наступиће  улични забављачи, а потом ће бити одржан  концерт „Ђуре и морнара”. У каснијим вечерњим сатима  музику ће пуштати познати ди-џејеви.

– С обзиром да је забране пловидбе укинута, Београђани ће од 18 до 20 часова  моћи бесплатно да се провозају на укупно 11 бродова, који иначе обављају превоз туриста београдским рекама. У случају лошег времена бродови неће  пловити, али ће  украшени и у карневалској атмосфери на пристанима дочекати све  посетиоце карневала и грађане. Очекујемо присуство неколико хиљада грађана и велики број посетилаца из иностранства и позивамо све да у атмосфери славља, радости и весеља проведу дан на Савском пристаништу. Намера нам је да овај карневал буде почетак успешне наутичке сезоне, у којој ће бродови имати више тура и на којима ће се причати о Београду. Странци кажу да је најлепши поглед на Београд са река, што ни многи Београђани не знају, па их све позивамо да ово лето проведу у граду и на рекама – рекла је директорка Туристичке организације Београда Јасна Димитријевић.

 За разлику од ранијих година учешће у карневалу бродова неће моћи да узму власници мањих пловила, јер је процењено да су Сава и Дунава тренутно исувише опасни по њихову безбедност.