понедељак, 30. август 2010.

Први сервис психосоцијалне подршке и персоналне асистенције особама са инвалидитетом у Београду

У згради општине Врачар сутра у 12 часова одржаће се конференција за новинаре на којој ће бити представљен први сервис психосоцијалне подршке и персоналне асистенције особама са инвалидитетом у Београду.

Овај сервис, који почиње с радом 1. септембра, основали су Хенди центар „Колосеум” и општине Врачар, Палилула, Чукарица, Стари град, Нови Београд и Савски венац. Министарство рада и социјалне политике подржава успостављање сервиса за услуге особама са инвалидитетом на локалном нивоу.

Током године одржана је стручна обука персоналних асистената, а на основу јавног позива и сарадње са удружењима особа са инвалидитетом изабрана је и прва група особа са инвалидитетом којима ће персонални асистенти  пружати услуге. Особе са инвалидитетом моћи ће телефоном да поруче услугу која им је потребна. Поред услуга личне неге, помоћи у исхрани, одржавања стана, персонални асистенти су обучени и за асистенцију у комуникацији унутар породице и  живота у заједници, за помоћ у процесу образовања и у професионалној  активности особа са инвалидитетом. Све услуге овог сервиса дефинисане су тако да се остваре животне навике и потребе особа са инвалидитетом, уз њихово лично одређивање врсте и обима помоћи.