недеља, 5. септембар 2010.

Ново декоративно осветљење гејзира на Ади Циганлији

Један од симбола Аде Циганлије, водени гејзир на Савском језеру добио је ново декоративно осветљење. ЈП „Ада Циганлија” поставило је нову расвету која у ноћним сатима осветљава гејзир у чак четири различите боје.

Архитекте и дизајнери осветљења који су радили на овом пројекту, као основну идеју имали су принцип повезаности са природом који је у потпуности у складу са концептом Аде Циганлије, као зелене оазе града.

Осветљење је усклађено са радом пумпи за воду, а боје се мењају у зависности од стране света на коју пада слап воде. На четири стране света око вертикалног стуба гејзира распоређене су четири боје, те тако слап воде мења боју у зависности од тога са које стране света дува ветар, односно где пада вода.
Ово је први водоскок те врсте у свету чија расвета функционише на принципу промена у природи. На основу боје гејзира, могуће је одредити правац ветра у главном граду. Топле боје, каква су жута и црвена, активирају се када слап гејзира пада на југоисток и југозапад, док су плава и зелена резервисане за североисток и северозапад.

Реч је о најсавременијем и потпуно еколошком лед осветљењу које представља највећи светски тренд и користи се у већини европских и светских градова. Поред тога што има минималну потрошњу струје, овај тип осветљења знатно дуже траје од уобичајених технологија расвете.

Водени гејзир висине 60 метара, од своје изградње представља заштитни знак Савског језера, а поред естетског, има и еколошки значај, будући да доприноси пречишћавању воде у језеру.

Увођењем декоративног осветљења, водоскок ће представљати својеврсну атракцију Београда, која ће засигурно привући бројне, како стране, тако и домаће туристе.