четвртак, 23. септембар 2010.

Званично најбољи аутобус производиће се у Београду

Члан Градског већа Мирослав Чучковић и председник Управног одбора „Икарбуса” Ненад Мијаиловић присуствовали су данас проглашењу најбољег аутобуса године у Хановеру, који ће се од 1. јануара 2011. године производити у Београду.

У Хановеру се данас одржава регионални скуп 30 најпознатијих произвођача аутомобилске и металне индустрије.

– Велико ми је задовољство што у име града Београда присуствујем скупу највећих европских аутомобилских и металских компанија. Представници ВДЛ компаније, која је купила „Икарбус”, у најлепшем светлу су представили градоначелника Београда и земљу у којој ће се овај аутобус производити – истакао је Чучковић.

Председник Управног одбора „Икарбуса” Ненад Мијаиловић рекао је да је проналажење стратешког партнера, највеће холандске компаније, резултат великог напора Београда и Министарства економије и регионалног развоја.

– На овакав начин ћемо очувати производњу, радна места, али и створити нова. Добићемо могућност да званично најбољи аутобус у Европској унији постане прави српски бренд, да се производи како за Београд тако и за извоз – нагласио је Мијаиловић.

Аутобус који ће се од јануара 2011. године производити у погонима „Икарбуса” јесте најмодернији, бешумни аутобус који поседује клима-уређај и еколошки мотор.

Градоначелник Београда Драган Ђилас и министар економије и регионалног развоја Владе Републике Србије Млађан Динкић потписали су 17. септембра Споразум о разумевању са председником Управног одбора компаније „VDL Bus&Coach” из Ајндховена Вимом ван дер Легом. Споразум Републике Србије, града Београда и холандског произвођача аутобуса односи се на заједничко улагање и сарадњу ради преузимања и модернизације београдске фабрике „Икарбус”.

Председник Управног одбора компаније „VDL Bus&Coach” Вим ван дер Лег рекао је да та компанија планира да у Србији годишње произведе 250 аутобуса.