четвртак, 2. децембар 2010.

Повећана безбедност ученика у зони школе „Влада Аксентијевић”

Помоћник градоначелника Београда Александар Шапић обишао је данас Основну школу „Влада Аксентијевић” на Палилули, где је реализована једна од првих акција у оквиру пројекта „Зона школе”, чији је циљ повећање безбедности деце у саобраћају.

Ову школу посетили су и градски секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић и председник општине Палилула Данило Башић.

– Градска управа и градоначелник залажу се за већу безбедност деце у школама и у њиховој близини, па ће у будућности оваквих акција бити све више. Инсистирамо на удаљавању кладионица од школа, затим увођењу електронског дневника, постављању камера у школама које су повезане са полицијским станицама, као и појачању саобраћајне сигнализације у близини школа. У наредном периоду родитељи ће сигурно бити много мирнији, јер ће ове мере бити примењене у свим београдским општинама – истакао је Шапић.

Како је објаснио, показало се да је у школама у којима су камере већ постављене безбедност деце повећана.

Секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић казао је да је у складу са новим законом о безбедности у саобраћају обавеза да у зони свих школа на подручју града буде постављена нова саобраћајна сигнализација, којом је брзина кретања ограничена до 30 километара на сат.

–  Код Основне школе „Влада Аксентијевић” примењене су све техничке мере у складу са саобраћајним пројектом обезбеђења зоне школе, које подразумевају саобраћајну сигнализацију и опрему. То не занчи да ова школа до сада није била безбедна, напротив, само што је сада саобраћајна сигнализација постављена у складу са новим законом. У обавези смо да у свих 17 београдских општина до 1. септембра 2011. године обележимо зоне школа. На територији Београда има 170 школа, 250 објеката, а до сада је обележено десет – рекао је Ђаконовић.

Према његовим речима, будућим програмом „Безбедни путеви деце ка школама” путеви ће на весео начин, шумским јагодама, печуркама, срцима бити обележени, што ће утицати на све учеснике у саобраћају да подигну ниво будности.

Председник општине Палилула Данило Башић је истакао да се Основна школа „Влада Аксентијевић”  налази на раскрсници две веома прометне улице и да је овом акцијом безбедност деце повећана.