уторак, 7. децембар 2010.

Скупштина Сталне конференције градова и општина у „Сава центру”

Град Београд ће увек подржавати политику Владе Републике Србије да даје субвенције за отварање нових радних места у најсиромашнијим општинама, као и да те субвенције буду што веће, рекао је данас градоначелник Драган Ђилас на националној конференцији „Унапређење локалних финансија у Србији” у „Сава центру”. Конференцију је организовала Стална конференција градова и општина, у оквиру своје 38. скупштине.

– Неопходно је да се трансфери општинама које имају статус неразвијених  врате на ниво пре кризе. Ако нема пара да се врате свима, хајде да их вратимо најсиромашнијим општинама Србије. Градска власт је спремна да то враћање највећим делом иде на терет трансфера који иду граду Београду, чиме ће показати и солидарност са онима који имају најмање. Као градоначелник истовремено постављам и кључни захтев да те паре не оду на плате општинских функционера, већ да се уложе у развој. Најсиромашније ћемо подржати тако што у Београду нећемо давати субвенције те врсте, јер би онда све инвестиције дошле у Београд, заједно са хиљадама људи из унутрашњости Србије. Зато је свако радно место које се отвори у Србији од великог значаја и за град Београд – рекао је Ђилас.

Он је истакао да локалне самоуправе од Републике Србије неће тражити новац, већ надлежности, а уз њих ће ићи и више пара. Ако људи које су грађани изабрали да воде општине и градове не буду добри у управљању, њихови грађани ће их сменити већ на првим изборима, а можда и пре.

Градоначелник Драган Ђилас је посебно захвалио шефу Делегације Европске уније у Србији Венсану Дежеру и представницима УСАИД-а и других организација у Србији, који много помажу локалној управи како новим знањима тако и вредним донацијама.

Према речима министра за науку и технолошки развој Божидара Ђелића, у Србији нема општина које немају значајне инфраструктурне и друге пројекте. Велики број њих сарађује са Европском унијом, али због смањења трансфера са републичког нивоа и неоптималног планирања у одређеним општинама кључни пројекти не могу да буду спроведени.

Локалне самоуправе могу да преузму веће надлежности само ако имају веће сопствене приходе, а мора да им се врати и њихова имовина, истакао је министар за економију и регионални развој Млађан Динкић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић подсетио је да је поред враћања имовине и повећања трансфера неопходна и солидарност међу општинама и градовима Србије, каква се показује сада када је Краљево угрожено земљотресом, као и када Београд помаже најсиромашније општине у Србији.

Оливер Дулић, министар за животну средину и просторно планирање, истакао је да су локалне самоуправе дужне да цену легализације прилагоде реалној економској моћи грађана, јер она није смишљена као начин да се попуне рупе у буџету, већ је то поступак да се нешто што је незаконито легализује и да се од њега створи нови економски потенцијал.

Према речима Венсана Дежера, у Србији се непрестано остварује напредак, али грађани желе да виде да се европски стандарди примењују у свакодневном животу.

Напомена: видео-снимак овог догађаја можете преузети са www.infobiro.tv