четвртак, 23. децембар 2010.

Набавка нових трамваја и аутобуса за главног градског превозника

Први трамвај шпанске компаније „Каф” треба да пристигне у возни парк ГСП „Београд” 3. маја наредне године, после чега следи двомесечна пробна вожња, а од септембра и сукцесивна испорука свих 30 возила,  најавио је данас Радослав Николић, директор ГСП „Београд”.

– Потписали смо уговор за 30 трамваја и то је после двадесетак година први пут да се нови трамваји купују за Београд. Од септембра очекујемо испоруку нових трамваја у серијама, сваког месеца по четири – казао је Николић.

Нови трамваји биће нископодни, петоделне зглобне конструкције модерног дизајна по највишим светским стандардима, дужине 33,1 метар и ширине 2,3 метра. Максимална брзина коју могу да развију износи 60 километара на час. Опремљени су посебним клима-уређајима за путнички део возила и за кабину возача и посебним простором за особе са инвалидитетом и колица за бебе. Једно возило има 72 места за седење плус шест седишта на расклапање, а максималан број путника износи 242.

Поред тридесет трамваја, уговором је предвиђена и набавка резервних делова, специјалних алата, те обука особља, транспорт и трошкови контроле. Набавка нових трамваја део је Пројекта обнове Београда, који се финансира из кредита Европске инвестиционе банке и буџета града.

Николић је истакао да је ГСП у преговорима са оснивачем градом Београдом да се до краја фебруара потпише уговор за набавку 250 нових аутобуса. Првих 100 возила требало би да буде испоручено у другој половини 2011., а остатак до краја наредне године.