понедељак, 27. децембар 2010.

Градоначелник примио донаторе акције „Београдски беби клуб”

Захављујући бројним донаторима који су се прикључили акцији „Београдски беби клуб”, бебе рођене у Београду од 1. јануара добијаће од свог града пакет добродошлице у вредности од око 15.000 динара. Тим поводом, градоначелник  Драган Ђилас угостио је данас у Старом двору представнике компанија које су подржале ову акцију и лично им захвалио што су у време економске кризе исказале друштвену одговорност.

– У овако тешким привредним условима заиста је велика ствар што сте се прикључили нашој акцији. Захваљујући вама, за само два месеца успели смо да обезбедимо више до 140 милиона динара финансијске и помоћи у конкретним производима које ћемо од 1. јануара делити свим будућим мамама и њиховој деци која се роде у Београду. Пре две и по године, у главном граду годишње се рађало мање од 16.000 беба, док ове године очекујемо 20.000 нових Београђана и Београђанки. Поносни смо на мост на Ади, асфалтиране улице и булеваре, али је ово свакако највећи успех градске власти у претходне две и по године – истакао је Ђилас и најавио да ће, осим београдских беба, поменути пакет добијати и новорођенчад у 20 неразвијених општина у Србији.

Осим похвала, градоначелник је на данашњем пријему упутио и критике онима који се нису прикључили акцији „Београдски беби клуб”.

– У  Београду је регистрована 41 банка, а само су се две одазвале нашој акцји. Од великих компанија, свега су се две, три укључиле у акцију. Верујемо да ће у следећој години и остали схватити да је овај вид улагања заиста најбоља ствар и надам се да ће се овај наш вирус који смо сад заједно посејали раширити по целој Србији – додао је Ђилас и подсетио да је град у овој години за више од 32.000 трудница исплатио 35 одсто накнаде до пуне зараде, као и једнократну помоћ за 4.400 незапослених и 778 запослених породиља.

Иначе, поклон града Београда садржи комплет за негу бебе и мајке, комплет пелена, памучни програм који подразумева бенкице, зеке, пешкир и прекривач, торбу са подлогом за повијање, као и Ларусову књигу „Нега новорођенчета”.

– Желим да похвалим ову акцију града Београда, коју је подржала и Банка „Интеза” као друштвено и социјално одговорна банка. Желели смо да дамо конкретан допринос, јер је наша пословна политика да увек остајемо уз децу – истакла је Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке „Интеза” у Београду.

Директор „Енергопројекта нискоградњe” Стојан Чолаков такође је напоменуо да му је драго што његова компанија учествује у једној удруженој и конкретној акцији, која има за циљ повећање наталитета у Београду.

Драгана Петров, главна сестра Клинике за гинекологију и акушерство  КЦС, која је у свакодневном контакту са београдским мамама и бебама, указала је да ће помоћ у конкретним производима много значити за кућни буџет новопечених родитеља, али и чињеница да је град показао да на конкретан начин брине за своје најмлађе суграђане.

Осим ове акције, град Београд од марта ове године финансира и други покушај вантелесне оплодње и у те сврхе издвојено је 50 милиона динара за 215 парова који не могу да имају децу, а прва „београдска беба” рођена је 4. новембра. Град Београд такође је установио сталну новчану помоћ за родитеље тројки, четворки, петорки и дуплих близанаца и за ову помоћ у 2010. години из градске касе утрошено је 11.470.000 динара за 284 деце.
Напомена: Видео-снимак догађаја можете преузети са www.infobiro.tv