субота, 19. фебруар 2011.

Гласање за боју ентеријера нових трамваја до сутра у подне

Почетком маја у Београд ће стићи први нови трамвај шпанске фирме КАФ. Нова возила, на која са нестрпљењем чекамо, превозиће Београђане од септембра, а посетиоци сајта „Блица” www.blic.rs имају јединствену прилику да изаберу које ће боје бити њихова унутрашњост. Гласање је омогућено линком и посетиоцима сајта града Београда www.beograd.rs. Понуђене су четири опције: тамносива, металик сива, црвена и плава. Испод текста налази се анкета у којој можете гласати за ону која вам се највише допада. Гласање се завршава 20. фебруара у подне. Боја која добије највише гласова красиће нове трамваје.

Сваки од 30 нових трамваја, колико ће их укупно стићи до краја следеће године, биће споља црвено-плаве боје и у потпуности ће се разликовати од шинских возила која тренутно саобраћају у граду. Возила ће бити бешумна, нископодна и климатизована. Носеће конструкције израђене су им од нерђајућег алуминијума, а унутрашњост од специјалног еколошког, незапаљивог материјала.

Нови трамвај располагаће и видео-надзором од шест камера које ће покрити 90 одсто унутрашњости возила. Возач ће имати такозвану тач скрин контролну таблу која ће га у сваком тренутку информисати о функционалности возила, на пример, у каквом су стању кочнице или колико има песка. Уместо у ретровизоре, возач ће гледати у две спољне камере, а трамваји ће у потпуности бити прилагођени и особама са инвалидитетом. Возач ће притиском на дугме моћи да спусти платформу на вратима како би особа у инвалидским колицима могла да уђе у возило.

Шпански трамваји ће имати такозвану асинхрону вучу, што значи да ће за разлику од садашњих моћи да враћају неупотребљену струју. У ГСП „Београд” процењују да би такав рад ових трамваја могао донети уштеду електричне енергије од око 30 одсто.

Трамваји реномираног шпанског произвођача иначе већ саобраћају улицама Единбурга, Анталије, Виторије, Севиље и других светских градова. Шпански трамвај у бројкама:
Дужина: 32 m
Ширина: 2,3 m
Висина: (с виљушком) 3,6 m
Капацитет: 242 путника
Прописана брзина: 60 km/h.

Уколико желите можете гласати овде.