петак, 15. април 2011.

Линија „Бг воза” од данас продужена до Батајнице

Градоначелник Београда Драган Ђилас, председник Скупштине града Александар Антић и генерални директор Јавног предузећа „Железнице Србије” Милован Марковић возили су се продуженом трасом линије „Бг воза”, која од данас саобраћа на релацији Батајница – Панчевачки мост. Овом догађају су присуствовали и градски архитекта Дејан Васовић и градски секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић.

Градоначелник Ђилас је истакао да је Батајница још један део Београда који може да користи услуге „Бг возa”.

– Од Батајнице до Вуковог споменика стигли смо за 30 минута, док је аутобусима градског саобраћаја потребно најмање 70 минута. То показује колико је овај вид превоза добар и ефикасан за грађане, јер нема гужви. Очекујем да у наредном периоду све више грађана користи ову услугу, као и то да даље са „Железницама Србије” развијамо пројекат „Бг воза”, уз подршку Европске банке за обнову и развој. После овог правца требало би да кренемо према Раковици, Рипњу, Лазаревцу, Младеновцу и да у наредних неколико година цело подручје Београда покријемо „Бг возом”, што ће свима који живе на територији града омогућити да се осећају као прави Београђани – рекао је Ђилас.

Према његовим речима, биће изграђене међустанице између Батајнице и Земуна, на Камендину и станица која ће да покрије насеље Плави хоризонти односно Алтину.

– То ће бити мање станице него „Земун” и „Батајница”, али ћемо омогућити грађанима да имају бољу услугу и ближу станицу. Када и то урадимо, моћи ћемо да кажемо да смо цео тај правац до Батајнице, до тог рубног дела града, потпуно покрили – додао је Ђилас.

Генерални директор ЈП „Железнице Србије” Милован Марковић казао је да сарадња са градом иде по плану, на обострано задовољство, а пре свега у интересу грађана Београда.

– На релацији Батајница – Панчевачки мост радним данима имаћемо 101 воз, учинићемо све да поштујемо тај ред вожње. Викендом и празницима тај ритам биће нешто спорији, ради рационализације. Очекујемо да ће ова релација растеретити саобраћајно загушење – рекао је Марковић.

„Бг воз”, нови градски превоз успостављен је у септембру прошле године. До 30. априла предвиђен је промотивни период, када ће превоз за све  категорије корисника бити бесплатан.

Радно време линије Панчеваки мост – Батајница је од 6 до 22.30 часова свакодневно, са планираним интервалом слеђења композиција од 15 минута радним данима, у шпицевима од 6 до 9 и од 14 до 18 часова, 30 минута радним данима у периодима ван шпица, 30 минута суботом од 6 до 12 часова, а 60 минута суботом током осталог дела дана и 60 минута целодневно недељом и државним празницима.

На траси од Панчевачког моста до Батајнице има девет станица и то: „Панчевачки мост”, „Вуков споменик”, „Карађорђев парк”, „Београд центар – Прокоп”, „Нови Београд”, „Тошин бунар”, „Земун”, „Земун поље” и „Батајница”.

Планирано време вожње по деоницама од насеља Батајница до Земун поља јесте шест минута, до Земуна 12 минута; до Тошиног бунара 16 минута; до Новог Београда  22 минута; до Прокопа 28 минута; до Карађорђевог парка 31 минут; до Вуковог споменика 35 минута; до Панчевачког моста 38 минута.

Линија „Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз” Панчевачи мост – Батајница ће од 1. маја бити укључена у Интегрисани тарифни систем 1, што значи да ће се за превоз користити све врсте карата (маркице, појединачне карте и бесплатне карте) које важе у постојећем тарифном систему.

У возовима ће бити постављени поништивачи, тако да ће путници који поседују појединачне карте моћи да их пониште у возовима. Постојаће могућност куповине појединачне карте у возовима код кондуктера, а на стајалиштима ће бити омогућена куповина у претпродаји, осим на стајалиштима „Тошин бунар” и „Карађорђев парк”. 

Примењиваће се постојећи зонски систем, тако да су стајалишта „Земун поље” и „Батајница” у другој тарифној зони.

Како би се стимулисало коришћење линије београдске железнице и она била приступачна што већем броју корисника, паркинг простор између Јурија Гагарина и Антифашистичке борбе (преко пута ОТЦ-а), у зони железничког стајалишта „Нови Београд”, може се користити као паркиралиште у систему „паркирај и вози” (Park and Ride). Радним данима од 6 до 23 часа коришћење овог паркинга је бесплатно, а у дане викенда паркирање ће се наплаћивати.

Напомена: Снимак догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv