недеља, 17. април 2011.

Више од 20 хиљада учесника на Београдском маратону, победници Реда Гебреселасје Цегаје из Етиопије и Кенијка Ваитхака Нјамбура

Више од 20 хиљада људи учествовало је данас на 24. београдском маратону, на коме је, у мушкој конкуренцији, победио Реда Гебреселасје Цегаје из Етиопије и у женској Ваитхака Нјамбура из Кеније.

Такмичар из Етиопије прошао је кроз циљ за 2 сата, 14. минута и 41 секунду, где су га дочекали заменик председника Скупштине града Београда Зоран Алимпић и најуспешнија маратонка свих времена и овогодишња промотерка манифестације Роза Мота. 

На победничком постољу, у присуству помоћнице градоначелника Београда Татјане Пашић и секретара за спорт и омладину Аце Ковачевића, нашао се, као другопласирани, Кенијац Чето Руто, с временом 2 сата, 18 минута и 33 секунде, док је бронзано одличје и вредну награду понео Етиопљанин Мулугета Герем, истрчавши деоницу од 42 километра за 2 сата, 19 минута и 26 секунди.

Победница маратона у женској конкуренцији, Кенијка Нјамбура, прешла је предвиђену деоницу за 2 сата, 34 минута и 31 секунду, после које су у циљ стигле Етиопљанке Дебеле Хаилу, с временом 2 сата, 34 минута и 31 секунда и Сеипу Себиока, за мање од једног минута заостатка за својом сународницом. У дисциплини полумаратон, у којој су трчали бројни рекреативци и личности из јавног живота, попут помоћника градоначелника Београда Александра Шапића, победио је Етиопљанин Бекила Текеле, истрчавши предвиђену деоницу за 1 сат, три минута и 45 секунди. У женској конкуренцији победила је, такође, атлетичарка из Етиопије Реда Кирос, која је 21 километар претрчала за 1 сат, 12 минута и 33 секунде.

Када је реч о нашим спортистима, у мушкој конкуренцији у полумаратону победио је Милош Митић, временом 1 сат, 8 минута и 37 секунди, док је у женској трци прва, по традицији, била Оливера Јевтић, с временом 1 сат, 13 минута и 13 секунди. Најмасовнија трка као и сваке године била је „Трка задовољства”, у којој је, по сунчаном времену, трчало на хиљаде ученика основних и средњих школа, родитељи са децом, представици Скупштине града Београда, јавних комуналних предузећа, жандармерије и лица са посебним потребама.

Најмасовнија манифестација код нас и ове године имала је хуманитарни карактер, где су грађани и социјално одговорне компаније трчали за децу Јапана, у присуству амбасадора те земље у Србији Тошија Цунозакија, избегла и расељена лица у Србији, као и пострадале у разорном земљотресу у Краљеву.

Помоћник градског секретара за спорт и омладину Немања Радовић, који је у присуству колега из града, председника Олимпијског комитета Србије и хуманитараног радника Владе Дивца, свечано означио старт маратона, рекао је за Беоинфо да је овогодишња манифестација испунила зацртани циљ и дала подстрек свим градским службама да све наредне маратоне организују још боље.