уторак, 4. октобар 2011.

Отворен парк науке на Ади Циганлији

Градоначелник Београда Драган Ђилас присуствовао је данас отварању парка науке на Ади Циганлији, првом такве врсте у нашој земљи.

Он је том приликом изразио жељу да ће ови и слични експонати красити и остале београдске паркове на задовољство малишана који желе да унапређују своје знање. 

Члан Градског већа Нада Думић истакла је да је посебност овог парка што ће деца бити у прилици да на забаван, интерактиван  начин усвајају научне чињенице.  Она је најавила да ће у наредном периоду парк бити употпуњен новим експонатима и изразила наду да ће ускоро и други паркови у Београду и Србији бити обогаћени сличним садржајем.   

Парк науке биће бесплатан за сву децу, њихове родитеље, али и све остале суграђане који воле астрономију, математику или физику и који желе да се препусте поставњеним експонатима, рекао је иницијатор пројекта Немања Ђорђевић.

Он се захвалио градоначелнику Ђиласу, представницима града Београда и Јавног предузећа „Ада Циганлија” што су препознали ову иницијативу.

– Основна улога изложених експоната је да посетиоцима приближи научне појмове и чињенице кроз игру и непосредно искуство. У парку су постављени пажљиво одабрани експонати који демонстрирају феномене из физике, астрономије, математике, географије и психологије опажања. Суштинска вредност парка је у томе што нуди могућност да се у игри, на забаван начин, у здравом окружењу на отвореном простору, с лакоћом прихвате врло важне и темељне чињенице – навео је  Ђорђевић, иначе руководиоц међународних програма у Истраживачкој станици Петница.

Он је додао да је главни циљ научних паркова да се на отвореном, јавно доступном и зеленом простору прикажу аутентични примери научних феномена, који дају могућност свим посетиоцима да на интерактиван начин учествују у тражењу одговора на питања како и зашто нешто ради. 

Паркови науке постоје десетак година у свету, а први је отворен у Израелу у оквиру Вајцман института крајем деведесетих, указао је доректор ЈП „Ада Циганлија” Зоран Гајић.

– Овакве локације у градовима које краси  представљају једну од најважнијих туристичких дестинација. Такође, овакав објекат представља и додатан импулс унапређењу туристичких потенцијала Аде Циганлије – указао је Гајић.