четвртак, 24. новембар 2011.

Нови парк по највишим стандардима у Блоку 70

Помоћник градоначелника Београда Александар Шапић обишао је данас новоизграђени парк у Блоку 70 (уз шеталиште Лазаро Карденаса). У парку су направљена два дечја игралишта, постављене су клупе и подземни контејнери, а урађена је и комплетна расвета и хидрантска мрежа. Обиласку парка опремљеном по највишим светским стандардима присуствовао је директор ЈКП „Зеленило – Београд” Радован Драшкић.

– Ово је прави пример како можемо да изађемо у сусрет грађанима и обрадујемо децу када сва наша предузећа, Дирекција за путеве и Управа за енергетику добро ураде свој део посла. На месту где је некад била неуређена ливада, направили смо нов парк, ЈКП „Зеленило – Београд” је уредило зелене површине и игралишта, Управа за енергетику је поставила 48 светиљки, ЈКП „Градска чистоћа” девет подземних контејнера, Дирекција за путеве 250 нових паркинг места, а ЈКП „Београдски водовод и канализација” је ставило хидрантску мрежу и поставило чесму. Будући да је овде посађено много садница, када дође пролеће и све озелени парк ће још лепше да изгледа, али и по оваквом јесењем времену парк је пун деце – рекао је Шапић и подсетио да у околним зградама живи око 10.000 људи.

Радован Драшкић је истакао да је парк направљен као нека врста компензације грађанима у Блоку 70, јер се у непосредној близини налазе велики тржни центри због чега је овај крај био затрпан аутомобилима.

– Намера нам је у потпуности успела, а за нас уређивање нових паркова постаје редовна активност. До краја године завршићемо и Панчићев парк – најавио је Драшкић.

Софија Дворник се у Блок 70 доселила међу првима, још 1974. године.

– Једва сам чекала ову лепоту, раније нисам имала где да седнем. Сад сам већ стара, али се радујем због ове деце, са мог балкона на трећем спрату видим их како се играју и уживам. Све врви од њих, играју се ту до једанаест сати увече. Ваљда ћу и ја још коју годину моћи да седим на овим новим клупама – рекла је Софија.

Осмогодишњи Чеда, који се забављао на справама за вежбање, рекао је да на ново игралиште долази сваког дана са својим другом Стефаном.

– Ми смо најбољи другови и много волимо да дођемо овде да се играмо, зато што овде долазе деца из свих зграда. Са Чедом идем и у кућицу на брду, али највише волимо да се љуљамо у великој корпи – рекао је Стефан.

Сара похађа други разред основне школе, али јој школа још не намеће тако велике обавезе да у парк не би могла да долази свакодневно.

– Моје другарице играју се у школском дворишту, па у овај паркић најчешће долазим са млађим братом. Он је баш мали, па не смем да га водим на брдо и пуштам да буде сам на љуљашци. Лепо је овде, има много деце као што сам ја, сви се радују што смо све ово добили, а на трави која је била раније увек је било блата и аутомобила – рекла је Сара.

На два дечја игралишта постављено је 17 реквизита: љуљашке са два седишта, клацкалице, њихалице, вртешка, кућица за игру деце, љуљашка са корпом и вртешка за децу са посебним потребама. Испод реквизита је постављена специјална гумена подлога. У парку је постављено 15 клупа са наслонима и 12 без наслона, као и 12 ђубријера.

У парку је постављено 2.300 квадратних метара стаза и платоа, фитнес парк са десет реквизита и кошаркашки терен од асфалта са два нова коша. Потпорни зидићи урађени су у дужини од 232 метра, на бетонској конструкцији је постављено степениште од 27 дрвених греда, дуж стаза је уграђено 90 метара ивичњака, док је на платоу урађена специјална надстрешница.

Трава је посејана на 24.105 квадратних метара, а дуж стаза је посађено 158 садница. На овом простору посађено је и цвеће и 570 декоративних жбунова.

Изградња парка почела је крајем марта и већим делом је завршена током лета, а уз парк је и уређен и озелењен и простор око парка. Реконструисани простор подељен је на зоне за паркирање и миран саобраћај, спорт и рекреацију, простор за миран одмор, парк са стазама за шетање и дечију игру. Изградњом 250 паркинг места решен је проблем пешачког и колског саобраћаја.

Радове је финансирао град Београд.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.