четвртак, 19. април 2012.

Уручене награде града Београда

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић уручили су данас Награду града Београда за 2011. најбољим ствараоцима и појединцима у главном граду. Уручењу награда присуствовали су чланови Градског већа, представници Градске управе, јавних и комуналних предузећа града, истакнути јавни и културни радници, као и радници грађевинских предузећа који су протеклих година били или су још увек ангажовани на изградњи инфраструктурних објеката Београда, радници „Планума”, „Јединства”, „Приморја”, „Пројектомонтаже”, „Инграпа”, „Магистрале”, „Ратка Митровића”, „Балкан градње”, „Златиборградње”, „Инкопа”, „Фербилда” и других предузећа.

Према речима Драгана Ђиласа, добитници награда на најбољи начин репрезентују прошлогодишња достигнућа у граду Београду.

– Заиста је велика ствар да вас ваше колеге, стручњаци у областима којима се и ви бавите, прогласе за најбоље Београђане у прошлој години. Захваљујем вам на томе што сте помогли да наш град, захваљујући вама и вашим делима, данас изгледа боље и да можемо њиме још више да се поносимо. Ја сам данас замолио још неке људе да буду наши гости, јер постоји једна област за коју не постоји награда, па и нисмо могли да је доделимо. У овом граду, у претходним годинама, а посебно у овој последњој, урађени су велики грађевински подухвати, завршена су два нова моста, „Газела”, више обданишта, школа, домова здравља, улица и других објеката. Долазећи на данашњу свечаност, прошли смо улицама у којима је мања гужва него пре шест месеци. Да би се то десило, неки људи, чија имена и не знамо, радили су и на минус 20 и на плус 40 степени, улазили у конструкцију моста „Газела”, у просторе од свега 90 центиметара и тамо проводили цео дан. Неки људи су и део свог здравља оставили у тим условима да би овај град изгледао боље. То су људи који су градили Београд, наши градитељи, људи из грађевинских фирми, и ја сам их позвао да буду са нама, да им у наше име захвалим на свему што су урадили претходних година и у чему ми данас уживамо. Хвала вам на вашем раду и труду и што сте својим делима омогућили да Београд заиста буде престоница овог дела Европе и да овај град настави да се развија на начин како је то било и до сада. Хвала и члановима комисије који су имали тежак посао да између много сјајних и вредних Београђана изаберу најбоље – рекао је градоначелник Ђилас.

У име награђених, граду Београду захвалили су Милош Радивојевић, добитник награде за филм и радио-телевизијско стваралаштво, и Властимир Ђуза Стоjиљковић, лауреат признања за позоришно стваралаштво.

– Данас Београд награђује своје јуниоре, који га освајају са истом лакоћом са којом освајају и свет, и своје сениоре, који дуго и предано трају у својим професијама. Београд данас награђује и своје ветеране, који готово читав живот и сву своју креативност остављају овом граду. Докле год мудра управа града буде пружала руку племенитим вештинама, како Андрић каже, Београд ће расти и напредовати као велики и светски град – рекао је Радивојевић.

Властимир Ђуза Стоjиљковић казао је да Награда града Београда, њему лично, значи много.

– Зато што већ 65 година живим у овом граду и зато што је тај град мени помогао да уопште нешто и направим. У Београд сам дошао 1947, када је ту живело 350.000 становника, и видим да је немогуће тркати се са њим јер данас има скоро два милиона. Он је мени помогао да учим, нешто мало научим, да нешто мало радим и мало више не урадим, али сам увек био у вези са Београдом и без њега нисам излазио. Зато ће ова награда бити не хвала мени, већ хвала Београду, што сам успео да направим нешто. Надам се да ће Београд ускоро имати и три милиона житеља и да ће бити једна дивна, богата и весела метропола на овом, што каже песникиња, брдовитом Балкану. Хвала вам, и хвала Београду – рекао је Ђуза Стоjиљковић.

Никола Влаховић, добитник Награде за херојско дело, који је одбранио младића ромске националности у градском превозу, рекао је да се није надао награди, али да је веома захвалан што његов гест није заборављен.

– За могућност да добијем награду сазнао сам пре две недеље и заиста сам срећан што сам је добио. Оно што сам учинио, урадио сам зато што сам осетио да је једино исправно и морално – рекао је Никола.

Ватрогасац Слободан Стојчић, добитник Награде „Светислав Стојановић”, рекао је да је ова награда круна његове каријере.

– Интервенција у којој смо извлачили повређеног дечака из заглављеног лифта била је веома стресна, и заслуга за добро обављени задатак припада и мојим колегама из тима. Данас се са дечаком често виђамо, посећује нас у ватрогасној станици са родитељима и биће нам увек радо виђен гост – каже Слободан.

Вукашин Павловић, професор Факултета политичких наука и овогодишњи добитник Награде града Београда за друштвене и хуманистичке науке, рекао је да награду доживљава као признање за све колеге који раде у овој области.

– То је једна од најпрестижнијих награда у Србији, јер је концентрација људи од струке највећа управо у Београду. Књига за коју сам добио награду стварана је десет година и зато ми је веома драго што је комисија проценила да заслужује признање – рекао је професор Павловић.

Награду за позоришно стваралаштво добио је Властимир Ђуза Стојиљковић за улогу Дина у представи „Отац на службеном путу”, награду за књижевност и преводно стваралаштво добио је Борислав Радовић, за дело „Понешто о песницима и поезији”, а награду за филм и радио-телевизијско стваралаштво Милош Радивојевић, за режију дугометражног играног филма „Како су ме украли Немци”.

За ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије, награду је  добила Вјера Дамјановић, за изложбу „Библиотека светлости”, за музику и музичко-сценско стваралаштво Војислав Бубиша Симић, диригент, композитор и аранжер, за концерт „Сентиментално путовање” са Биг бендом РТС-а.

За друштвене и хуманистичке науке награђен је професор Вукашин Павловић за дело „Држава и друштво”, за природне и техничке науке Велимир Радмиловић за дело објављено у престижном међународном часопису, за проналазаштво су награђени Александар Вег, Аца Гобељић, Дејан Симић и Горан Шиниковић.

Награду из области медицине добили су доктори Миодраг Остојић, Владимир Кањух и Бранко Белеслин за дело „Кардиологија”, а за архитектру и урбанизам Миленија и Дарко Марушић за комбиновану дечју установу „Церак Виногради”. Из области пољопривреде награду је добио Иван Јеремић, за успешно увећање стада говеда и производњу млека, за новинарство водитељски пар Ирена Јовановић и Југослав Пантелић, за концепт емисије „Београде, добар дан”. Награду из области образовања добио је Небојша Цветковић, директор Предшколске установе „Јелица Обрадовић”, за спорт тенисер Новак Ђоковић, а за херојско дело Никола Влаховић.

Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд награђен је ауторски тим Београдске недеље архитектуре – БИНА.

За стваралаштво младих у области науке награђен је Лука Бренеселовић за публикацију „Споменица Валтазара Богишића о стогодишњици његове смрти”, а за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града награду је добила Борка Божовић.

Добитници Награде „Светислав Стојановић” су Слободан Стојчић, ватрогасац у Ватрогасно-спасилачкој јединици Земун, и Ватрогасно-спасилачка чета Младеновца.