петак, 20. април 2012.

Уручени кључеви станова избеглим и интерно расељеним лицима

Градоначелник Београда Драган Ђилас, заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Ли Лиценбергер, шеф Канцеларије UNHCR-a за Србију Едуардо Арболеда и Ана и Владе Дивац уручили су данас у Великом Мокром Лугу  кључеве станова избеглим и расељеним лицима смештеним у колективним центрима на територији града Београда. Овај објекат за социјално и приступачно становање у заштићеним условима има 20 станова, који су изграђени средствима америчке владе, уз учешће града Београда, UNHCR-a, а у сарадњи са фондацијом „Ана и Владе Дивац” и Комесаријатом за избеглице Републике Србије.

Градоначелник Драган Ђилас захвалио је Влади Дивцу и његовој супрузи Снежани, Амбасади Сједињених Америчких Држава у Србији и UNHCR-у.

– Хвала вам што сте овим људима омогућили да после 13 година добију кров над главом. Само они  знају колико им то значи. Ви сте им омогућили да живе живот као људи. Нико од нас не може да схвати размере њихове среће јер ми тако нешто нисмо доживели  – истакао је Ђилас.

Владе Дивац је овом приликом нагласио да су данас су победили сви, и они који су помогли овим људима и породице које се усељавају у нове станове после толико година избегличког живота.

– Људи који су годинама живели у избегличким камповима сада имају достојан живот. Ово је само прва од три зграде које ће се градити, а надамо се и четвртој. На тај начин помажемо им да коначно живе као и сви остали грађани – истакао је Дивац

Заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Ли Лиценбергер  захвалио је на доброј сарадњи на овом пројекту градоначелнику Ђиласу, граду Београду, UNHCR-у и Фондацији  „Дивац”.

– Драго нам је да смо део овог пројекта, што смо вратили достојанство, поштовање и наду породицама које ће од данас овде живети и што можемо да са њима поделимо радост –  рекао је заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Ли Лиценбергер.

Прве кључеве свог новог дома, опремљеног и кухињом, добио је Јован Цветковић, који је од 1999. године, откако је са породицом избегао са Косова, живео по колективним центрима.

Кључеви су уручени и Миловану Стојковићу, који ће се у нови стан уселити са супругом Марином и синовима Николом и Слободаном.

– Немам речи којима бих описао колико смо супруга и ја данас срећни, јер после 13 година избегличког живота коначно имамо свој кров над главом. Ово је за нас прилика да деци надокнадимо изгубљено, да кренемо испочетка, јер нам је свима много тога до сада било ускраћено – каже Милован Стојковић, који је до 1999. године живео са породицом у селу Качаник, надомак Урошевца.

Избеглички стаж дуг две деценије коначно је завршен и за седмочлану породицу Урошевић, која је избегла из Задра.

– Наш најстарији син је рођен у Задру, а остала деца су рођена у колективним центрима. За 20 година променили смо девет центара. Овај стан за нас значи боље сутра, које је сада све извесније за нашу породицу– каже овај отац. 

Ова зграда, која се налази у блоку између улица Владимира Дворниковића, Владимира Ћоровића, Теодорине и Јовијанове, прва је од три, намењене избеглим и интерно расељеним лицима. Зграда има подрум са склоништем и станарским оставама, приземље, два спрата и поткровље, а укупна површина је 1.400 метара квадратних.

Остале породице које су смештене у колективним центрима у Београду, имаће прилику да на следећем конкурсу за преосталих 40 станова реше своје стамбено питање. За објекте су пројектована и паркинг места, а неколико станова у приземљу има приступе прилагођене особама са посебним потребама.

Уручењу кључева, између осталих, присуствовали су и градски архитекта Дејан Васовић, повереник за избеглице и интерно расељене града Београда Миодраг Прибиловић, члан Градског већа Зоран Костић, секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић, директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благојевић, директорка Градског центра за социјални рад Снежана Стошковић, директорка НВО „Housing Center” из Београда Бранислава Жарковић и комесар Комесеријата за избеглице Републике Србије Владимир Цуцић.