петак, 9. новембар 2012.

Драган Ђилас: Власт направљена на идејама и резултатима, без компромиса у даљем развоју града

Власт у Београду није направљена на принципима поделе функција, него на идејама и резултатима који су у претходном периоду постигнути на основу тих идеја, изјавио је данас градоначелник Драган Ђилас у Скупштини града.

– Власт у Београду је направљена на идеји да свако дете које иде у основну школу добија бесплатне уџбенике, да свака трудница има пуну плату, да свака породиља добије помоћ, да помоћ добија 78.000 пензионера, а од јануара идуће године добијаће је 110.000 пензионера – истакао је Ђилас.

Према његовим речима град је саградио 37 обданишта и даје 60 милиона евра да родитељи не би плаћали 19.000 динара за боравак деце у њима, колико је тржишна цена, већ од 1.000 до 9.000 динара. Изграђено је шест школа, подигнути су домови здравља, улаже се изградњу инфраструктуре.

– Не видим да се не спроводи ниједан пројекат око кога је постигнут договор. Ми имамо чврст коалициони споразум са Партијом удружених пензионера Србије и договор са Социјалистичком партијом Србије, градска власт добро функционише и не видим ниједан разлог да јасно исказану вољу грађана, који су гласали за резултате у претходне четири године, сад било ко на било који начин мења– истакао је Ђилас.

Он је додао да неће бити компромиса ни око промене садашње политике града Београда, ни око смањивања плата, пре свега васпитачицама, као што неће бити компромиса ни у даљем развоју града Београда.

ПКБ је данас мотор развоја пољопривреде Београда

Будућност Пољопривредног комбината Београд би могла да израсте у проблем између града Београда и републичке власти, истакао је данас градоначелник Драган Ђилас.

– Град није желео да прода ПКБ, који је пре 15 месеци дуговао 80 милиона евра, 20 година није плаћао доприносе за порезе и плате запослених и имао вишегодишња дуговања за струју и потпуно уништен сточни фонд. Данас су дугови тог предузећа преполовљени, а ускоро их неће ни бити. Оно запошљава 2.000 људи, који редовно примају плату у износу од око 46.000 динара, уз плаћање свих пореза и доприноса, плаћа струју и само у овој години је инвестирало 15 милиона евра. ПКБ је данас мотор развоја пољопривреде и читаве привреде Београда – нагласио је Ђилас.

Према проценама града ово предузеће данас вреди скоро милијарду евра, а ангажован је и „КПМГ” да процени колико оно заиста вреди. Резултати ће бити представљени држави, која мора да донесе стратешку одлуку да ли заиста жели да прода ПКБ, који је некада запошљавао више десетина хиљада људи.

– Тражимо и да нам се дају Воћарске плантаже, у којима имамо 22 одсто власништва. Гарантујемо да ћемо у наредне три до четири године у области пољопривреде у Београду запослити 30.000 људи, као и да ће област око аутопута који се прави у наставку моста Борча – Земун бити највећи индустријско-прехрамбени потенцијал града, јер је логично да се оно што се произведе одмах ту и преради, а не да се извози као основни производ. Такође гарантујемо да ћемо за годину дана од ПКБ-а поново моћи да правимо нови „Фриком”, нови „Имлек”, сами или са неким стратешким партнером – казао је Ђилас, додајући да би било добро да до стратешких одлука у области пољопривреде Република Србија и град Београд дођу на основу шире расправе и консензуса.


Београд много ближи изградњи прве линије метрoа

Данас је Београд много ближи изградњи прве линије метора него што је био икада до сада, јер на седници Скупштине града треба да буде усвојена студија која је донација француске владе, изјавио је градоначелник Београда.

– Република Француска јесте партнер у овом пројекту, али смо фирми „Алстом” пре две године јасно рекли да због тога што смо добили донацију од три милиона евра за израду студије град Београд не може да гарантује да ће без тендера из Француске купити возове и електроопрему у вредности од неколико стотина милиона евра. Овом студијом се обавезујемо да ћемо у следеће две године о томе преговарати искључиво са фирмом „Алстом”. Уколико затворимо финансијску конструкцију, што није лако у време кризе, уколико добијемо максимално повољне кредите и ако добијемо цене које се лако проверавају на светском нивоу, онда можемо да радимо са француском страном – рекао је Ђилас.

Уколико град Београд ово не буде добио, после две године може да о набавци возова преговара са свим осталим компанијама у свету, истакао је градоначелник Београда.

Београђани неће бити таоци „Икарбуса”

„Икарбус” данас постоји захваљујући граду Београду, који је само у овој години од ове фабрике купио 25 аутобуса и потписао уговор према коме у децембру треба да од ње добије још 32 аутобуса, подсетио је Драган Ђилас.

– Ниједан од та 32 аутобуса неће на улице Београда стићи у уговорено време,  већ у најбољем случају на пролеће, што значи да ће Београђани током ове зиме имати 32 аутобуса са грејањем мање. Обећали смо да ћемо сваке године од ове фабрике, уз субвенције Владе Републике Србије, куповати онолико аутобуса колико они могу да произведу. Обећали смо и да ћемо свим понуђачима који сада дођу тражити да потпишу уговоре са „Икарбусом” о заједничкој сарадњи и сервисирању – рекао је Ђилас.

Према његовим речима, град је „Икарбусу” понудио да постане градско предузеће, што није прихваћено.

– Београд ће наставити да сарађује са овим предузећем, али само под условом да нам се на време испоручи оно што потпишемо и платимо. Икарбус неће моћи да уцењује Београђане: нама је потребно 200 аутобуса у року од шест месеци, које ова фабрика не може да произведе за две године. Будући да ћемо набавку нових аутобуса финансирати из кредита, мора се имати у виду да ИБРД потавља правила тендера, која су јавна и процедура је у складу са свим законима. Изабраћемо најбољег произвођача и на пролеће ће се Београђани возити у аутобусима произведеним по европским стандардима, са европским принципом уласка у аутобусе, а српском ценом карте – истакао је Ђилас.

Предстоји озбиљна реформа културе у граду

Финансијски параметри, гледаност представа и идеје које су спровођене показују да је Кокан Младеновић био добар директор Атељеа 212, али је јасно да је дошао у сукоб са колективом па је, поштујући институцију Атељеа 212, сам поднео оставку, рекао је данас Драган Ђилас.

– Атеље 212 било је позориште са највећом покривеношћу трошкова сопственим приходима и највећим бројем продатих карата. Жао ми је што смо изгубили доброг директора једног позоришта, који је покушао да промени неке ствари, можда не увек на одговарајући начин, али увек са добром идејом. Направио је грешку што се уз свој посао директора бавио и уметничким радом, што убудуће неће бити могуће. Будући директор позоришта ће морати да заврши менаџмент у култури и да показује своје знање и ангажовање на послу директора, а о уметничком програму мораће да воде бригу уметнички директори – истакао је градоначелник Београда.

Према његовим речима, сви који раде у београдским позориштима мораће да схвате да досадашњи систем функционисања није одржив и да град за њега нема пара.

– Одбијање улога у великом броју, глумци који по десет година не одиграју ниједну представу у свом позоришту, а примају фиксну плату, док у другим позориштима глуме на уговор: тако више неће моћи да се ради. Они који од града добијају сталну плату постају јавни службеници и имају своје обавезе, а они који не желе такве обавезе биће слободни уметници, који ће глумити на основу уговора – нагласио је Ђилас.

Граду предстоји озбиљна реформа културе, коју не чине само позоришта, већ и музеји, фестивали и разни пројекти невладиних организација – истакао је градоначелник.

Обавезно школовање  једина шанса за бољи живот ромске деце

Осврћући се на недавну примедбу повереника за заштиту равноправности да су  су неки Роми расељени испод моста Газела избачени из нових насеља зато што им деца нису ишла у школу, градоначелник Драган Ђилас је истакао да ће и даље услов за живот у стамбеним јединицама о трошку града бити поштовање Закона о обавезном основном образовању.
– Тренутно 300 ромске деце из тих насеља похађа школу, а пре две године похађало их је само 30. Ако тога не буде, у школе ће ићи само 50 малих Рома. Деца ових људи немају никакву шансу у животу ако не иду у школу, већ ће их нажалост родитељи слати да просе на улици. Што се понашања у насељима тиче, свако ко прави неред, конзумира алкохол и дроге биће из њих избачен – рекао је Ђилас.

Он је истакао да ће из насеља бити избачен и свако ко јакну коју град за три хиљаде динара купи детету да би зими могло да иде у школу прода на улици за 200 динара.

– И тако опет јадно дете у школу иде без јакне!. Они који своју децу на тај начин малтретирају требало би да заврше у затвору – закључио је градоначелник.