среда, 14. новембар 2012.

Изградњом привредних зона до „трећег Београда”

Тржиште, радна снага и капитал основни су потенцијали Београда као водећег региона Србије, који активира остале регионе у нашој земљи, рекао је данас градски секретар за привреду Александар Милошевић у Медија центру на промоцији издања Привредног прегледа „Инвестирајте у Србији”. Промоцији, на којој су представљени и инвестициони потенцијали Београда, присуствовала је чланица Градског већа Марија Лековић.

–Да би остао мотор развоја, Београд мора даље стратешки да се развија и отвара нова радна места, истакао је Милошевић и додао да град уписује имовину на својој територији како би могао њом стратешки да руководи и определи локације за привредне активности. Генералним планом определићемо 6.000 хектара за привредне комплексе на двадесетак локација широм града. Када жаргонски говоримо о „трећем Београду”, не мислимо само на леву обалу Дунава, већ се он може развити и на подручју Обреновца, Младеновца, Сурчина, Вождовца и других београдских општина – нагласио је Милошевић.

Према његовим речима, град ће ове локације инфраструктурно опремати и нудити их потенцијалним инвеститорима, а уведен је и једношалтерски систем – сви инвеститори који су купили земљиште на једном месту могу да добију све дозволе, као и благовремену и јасну информацију колико је времена потребно да се оне издају и које таксе треба платити.

– Град ће смањити административне таксе за добијање сагласности за изградњу, као што се и до сада трудио да на разне начине припреми „плодно тле” за долазак инвеститора. Секретаријат за привреду већ годинама субвенционише београдска мала и средња предузећа и предузетнике при увођењу стандарда и набавци машина и постројења, да би они повећали квалитет производа и остварили већу продуктивност. На тај начин ће се повећати њихова конкурентност и омогућити да се они укључе у ланце великих иностраних компанија, које очекујемо у Србији – рекао је Милошевић и додао да град интензивно припрема мапу привредних локација и водич за инвеститоре.

Марија Лековић истакла је да град Београд препознаје развој привреде и опредљивање привредних зона као најважнији пројекат.

– Изаћи ћемо у сусрет инвеститорима, саслушаћемо њихове жеље и потребе и урадити све у оквиру законских могућности да им помогнемо. Уз то ћемо донети и одлуке којима ћемо им давати погодности – казала је Марија Лековић.

Планским документима у Београду су за привредне зоне и паркове предвиђене локације око ауто-пута, у Горњем Земуну, Батајници уз Дунав, око обилазнице Батајница–Добановци, уз Панчевачки пут, уз железничку пругу Панчевачки мост – Панчево, уз Зрењанински пут, код Бубањ потока, уз Кумодрашку улицу, код петље „Ласта” и између Булевара краља Александра и Миријева.

Привредне зоне су предвиђене и у Сурчину, Раковици, Реснику, Железнику, на Умки, у Великоселском риту и Лештанима, као и код расадника у Малом Мокром Лугу и комплексима „ИМТ”, „Бродоградилиште” и „Лука Београд”.