среда, 19. децембар 2012.

Потписан споразум о изградњи топлане на биомасу у Падинској скели

Градоначелник Београда Драган Ђилас, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић и амбасадор Швајцарске Конфедерације Жан Даниел Рух потписали су данас у Влади Републике Србије споразум о изградњи комбиноване топлане – електране на биомасу у Падинској скели.

Уговором између Владе Швајцарске Конфедерације, Владе Републике Србије и града Београда омогућиће се да се у насељу Падинска скела, које се налази у атару ПКБ-а, изгради најсавременија топлана – електрана на биомасу у региону, из које ће се грејати Основна школа „Олга Петов” (465 ђака од петог до осмог разреда) и стационар болнице „Лаза Лазаревић”, док ће ПКБ добити услове за повећање производних површина под пластеницима са 10.000 на 20.000 метара квадратних. Потписивању споразума присуствовали су и градски архитекта Дејан Васовић, директор Управе за енергетику Марко Стојановић и директор ПКБ корпорације Рајко Мандић.

Капацитет новог објекта ће бити четири мегавата топлотне  и  0.6 мегавата електричне енергије, а  као енергент се користи обновљив извор енергије – биомаса из ПКБ-а. На тај начин се производи „зелена“ енергија, чиме се поштују европске директиве и стандарди у области енергетике за коју је задужен град Београд. Реализацијом овог пројекта повећаће се енергетска ефикасност, јер ће се потпуно реконструисати и фасаде и заменити прозори школе и болнице.

Сваке године после жетве на пољима ПКБ-а остаје велика количина неискоришћене отпадне биомасе (сојина слама, кукурузовина и слично) која представља значајан енергетски извор. Укупна инвестиција у ново постројење износи око 2,58 милиона eвра, а улагање у мере енергетске ефикасности износи још око 2,588 милиона евра. За изградњу инфраструктуре потребно је улагање од 2,57 милиона евра. У већ изграђеном ЦХП постројењу снаге 1,5 МW за загревање пластеника у ПКБ-у, површине око једног хектара, успешно се користи сојина слама као основно гориво. Постојеће постројење успешно ради већ три године.

Ово је први пројекат који обухвата комбиновану производњу топлотне и електричне енергије из обновљивог извора у Србији. Може се очекивати да овај пилот пројекат у будућности одигра пионирску улогу у увођењу оваквог вида комбиноване производње енергије и у другим крајевима Србије.