петак, 21. децембар 2012.

Отворена нова фарма крава у ПКБ-у

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић присуствовали су данас отварању новоизграђене фарме крава у Пољопривредном комбинату „Београд”. Нова фарма, вредна око 8,5 милиона евра, прима 2.500 крава и једна је од најсавременијих у Европи и свету.

–  ПКБ је један од пројеката на који смо ми који водимо овај град најпоноснији и један од највећих потенцијала наше земље. На старим фармама краве су биле читав живот везане и давале су мању количину млека, док ће на новој фарми она бити знатно повећана. Без обзира на сушу и временске неприлике, ПКБ ће ове године имати приходе преко 63 милиона евра, што је за 16 одсто више него прошле године. Читав пројекат је развојни, а наш посао је даље улагање у ПКБ, пољопривреду и запошљавање људи. Очекујемо да се следеће године настави развој, да се чак и повећа број запослених, којих сада има око две хиљаде, и то пре свега високообразованих и да ПКБ буде компанија којом ће се и Београд и читава Србија поносити – истакао је Ђилас.

Нова фарма музних крава опремљена је ротационим измузиштем са 80 места, које омогућава мужу и до 500 крава током једног сата. Ова технологија обезбеђује највиши ниво ефикасности у раду и примењује се на свим новим фармама у Европи, а неупоредиво је ефикаснија од система муже заснованог на везном систему узгоја крава (до сада коришћеном у ПКБ-у). Вредност измузишта са пратећом опремом за расхладу млека је 920.000 евра.

Александар Антић је нагласио да је ПКБ најзначајнији стуб српске и београдске пољопривреде.

– Намера нам је да ПКБ сваког дана и сваке године буде све јача и боља компанија, а ова инвестиција је најбољи доказ за то. ПКБ је 99,5 одсто власништво града Београда и немамо намеру да продајемо свој удео у њему. Желимо да компанија стане чврсто на земљу и желимо да с републичком владом разговарамо и о „Воћарским плантажама”, где би град могао да оствари добру производњу. Идеја нам је да у наредних неколико година у ПКБ-у и „Воћарским плантажама” имамо више хиљада запослених – казао је Антић, додајући да су запослени и омогућили да се ПКБ сачува и да се производња у њему настави.

Сматрамо да допринос радника треба ценити, али и валоризовати. Град ће у наредним месецима радити на томе да они добију бесплатни пакет акција, како сада запослени тако и пензионери, у укупном обиму до пет одсто, прецизирао је председник Скупштине града.

Директор ПКБ-а Рајко Мандић истакао је да је рото-систем за мужу савршено избалансиран и енергетски веома ефикасан, јер га у тренутку док се на њему налази 80 крава покреће мотор од 1,5 киловата, што је снага једног фена за косу.

Музне краве у ПКБ-у тренутно су распоређене у 52 штале. Технологија узгоја стоке и производње млека у њима је умногоме превазиђена и онемогућава остваривање значајнијег напретка у даљем побољшању производње. У ПКБ-у се тренутно узгаја близу 22.000 грла говеда, од чега је на мужи око 8.800 крава. Изградња фарме, финансирана комерцијалним кредитом „АИК Банке”, почела је у априлу ове године, а потпуно уређена би требало да буде до краја фебруара 2013. године, што неће утицати на основну функционалност. Краве се у нове штале смештају дан након тељења (у ПКБ-у се у просеку месечно тели око 500 крава), па ће све четири штале бити попуњене до краја априла 2013. године.

Oтварању новоизграђене фарме крава присуствовали су заменица градоначелника Татјана Пашић, градски менаџер Александар Бијелић, градски архитекта Дејан Васовић, помоћници градоначелника Живорад Анђелковић и Данило Башић, чланови Градског већа и секретари Градске управе.