уторак, 16. април 2013.

Уручене награде града Београда

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић уручили су данас Награду града Београда за 2012. најбољим ствараоцима и појединцима у главном граду. Уручењу награда присуствовали су чланови Градског већа, представници Градске управе, јавних и комуналних предузећа града, истакнути јавни и културни радници.

Драган Ђилас честитао је добитницима подсећајући да су их угледни и уважени људи, као чланови комисија, изабрали за најбоље међу скоро два милиона грађана Београда.

– Велика је част у оваквом граду, са оволико квалитетних, добрих, паметних и способних људи, бити изабран за најбољег у својој области. На вама је и одговорност да наставите свој рад, да и даље освајате медаље, пишете, компонујете, креирате. Захваљујући вашем раду постаћете узори младим људима који данас тек уче школе и одлучују чиме ће се у животу бавити и пружићете им могућност и прилику да покушају да вас једног дана стигну и престигну. То ће бити доказ да наш град расте и развија се и да су његов највећи квалитет људи. Честитам вам, желим да будете поносни и да и даље проносите име нашег дивног града свуда где се будете налазили – рекао је градоначелник Ђилас.

У име награђених, граду Београду захвалили су Милица Мандић, добитница Награде града Београда за спорт, и Тања Драгић и Жељко Димитријевић, добитници Награде за херојско дело и освајачи златних медаља на Параолимпијским играма у Лондону прошле године.

– Увек је лепо када неко препозна, цени и поштује ваш рад, труд, залагање и резултат. На нама је да наставимо да се трудимо и да ово признање оправдамо резултатима – истакла је Милица Мандић, освајачица златне медаље на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Жељко Димитријевић истакао је да му је велика част што припада награђенима.

– Хвала граду Београду за Награду за херојско дело и на свему што ради за особе са инвалидитетом у спорту. Ми ћемо и даље давати максимум и трудити се да будемо најбољи у ономе што радимо – рекла је Тања Драгић.

Добитник награде за друштвене и хуманистичке науке Мирослав Јовановић нагласио је да му ово признање представља велики подстицај у даљем раду, као и да ће наставити да доприноси развоју науке у нашем граду и Србији.

– Награда града Београда је велика обавеза, јер су добитници „под лупом”, то јест очекује се да више не силазе испод нивоа који су достигли. Задовољство је немерљиво, а захвалност што сам је добио осећам и према свима који су радили на филму „Устаничка улица” – рекао је Миладин Чолаковић, добитник Награде за фотографију у овом дугометражном играном филму.

Олга Кострешевић нагласила је да јој је посебно драго што Награду за књижевност и преводно стваралаштво добија преводилац.

– У последње време се са појединих места чује да књижевно преводилаштво није уметност, а ова изузетна награда је најбољи доказ да оно то ипак јесте – рекла је Олга Кострешевић.

Уредник дневних новина „Блиц” Иван Мрђен награду је добио за креативан допринос у информисању грађана главног града Србије.

– Захвалан сам граду Београду на овом изузетном признању, које на најбољи начин вреднује оно што сам у последњих десет година урадио у „Блицу”. Посебно ми је драго што сам овом послу научио велики број младих људи, који данас раде у нашој и другим редакцијама у Београду. Они данас са поносом причају како сам им враћао текстове и тражио да пишу боље – истакао је Мрђен.

Проналазач и иноватор Бориша Милекић награду је добио за проналазак „Екоробот – уређај за чишћење вентилационих канала”.

– Може ли се иједно признање мерити са овим, које додељује град са два милиона људи? Надам се да ће ме у овом послу успешно наследити млади људи, пре свега из тима који смо оформили у Српској академији иновационих наука – рекао је Милекић.

Архитекта Предраг Милутиновић, aутор пројекта Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју „Сунце”, признаје да је ову награду увек прижељкивао.

– Велика је част добити Награду града Београда и тако потврдити да радите оно што користи свим Београђанима, као и да вам је град омогућио да радите за његову добробит. Награда ми посебно значи зато што у времену у ком су девалвиране многе вредности покушавамо да вратимо веру у оно што је за људе најважније – рекао је Милутиновић.

Јулија Орозовић, добитница награде „Светислав Стојановић”, тридесет година ради у Добровољном ватрогасном друштву „Котеж”.

– Ова награда ми много значи, представља велико изненађење јер јој се нисам надала. Људи сматрају да је овај посао тежак, али мени он не пада тешко јер га заиста волим – истакла је Јулија Орозовић.