петак, 5. јул 2013.

Десети Београдски карневал бродова сутра

Овогодишњи, 10. јубиларни Београдски карневал бродова одржаће се сутра у акваторију реке Саве, од Бранковог моста до Ушћа, и на платоу испред Међународног пристаништа „Лука Београд”. Карневал бродова ће ове године бити део Међународне манифестације „Danube Blue Week”, у оквиру које ће градови и земље повезани Дунавом разменити културне, привредне, спортске и туристичке вредности и потенцијале.

– Мислим да слоган „Сви на Дунав, сви на Саву” довољно говори сам за себе, позивајући све Београђане и његове госте да сиђу на реке и тако подигну расположење већ на почетку летње сезоне. Програм има око 1.500 учесника и на копну и на води, а  јубиларни карневал бродова обележиће традиционална парада окићених пловила, џет-ски акробације на води, једриличарски клубови, забавни програм извођача на обали, Полицијски оркестар, музички концерти и карневалски ватромет. Поворка карневалских бродова кренуће од ресторана „Воденица” и Јахтинг клуба „Кеј” у 19 часова, а том приликом испловиће пловила Речне полиције, Ватрогасне службе, пловила ЈВП „Београдводе”, РИБ чамци, бродови из београдских марина Саве и Дунава и туристички бродови – рекао је Дејан Веселинов, директор Туристичке организације Београда.

Поред инспекцијских служби у организацији и пратњи целе манифестације учествоваће и друге градске службе и многобројна градска предузећа, попут „Зеленила”, „Градске чистоће”, „Београдвода”, „Чворишта”, „Београдског водовода и канализације”, „Јавног осветљења”, „Паркинг сервиса” и других. Учествоваће и секретаријати за стамбене и комуналне послове, за саобраћај и за привреду, Управа за енергетику, Градски завод за хитну и медицинску помоћ, Канцеларија за младе града Београда, Комунална полиција, Електроизградња, Белеф.

Међу учесницима забавног програма на обали ће бити позоришне трупе, уметници, људи на штулама, акробате, кловнови, улични забављачи, мађионичари, старе занатлије и продавци сувенира. Од карневалских група, наступиће плесна трупа Амбасаде Малезије, групе „River dance”, „Art of dance”, „Hop-hop dance group”, „Beonis”, „FLY”, „Army dance” и друге. У овиру музичких програма, на бини смештеној код Бранковог моста наступиће групе „Бабе”, „Ђура и морнари”, „Carnival Heat Duo” и Јонас Кнопх из Немачке. И ове године, посетиоци карневала имаће прилику да бесплатно крстаре Савом и Дунавом туристичким бродовима за разгледање града, почев од 17 часова са поласком са пристана брода „Корњача” код „Бетон хале”.