понедељак, 29. јул 2013.

Наставак уређења београдског приобаља

Заједничком акцијом градских служби и јавних комуналих предузећа данас је очишћено приобаље од Бранковог моста до Речне морнарице са новобеоградске стране, као и део од Бранковог моста до „Газеле”.

Уређење обала Саве и Дунава редовна је акција коју спороводи град Београд уназад неколико година, указао је за Беоинфо начелник Оделења за праћење, координацију и управљање пројектима „Чвориште” Дарко Главаш.

Он је апеловао на власнике сплавова и других пловних објеката да воде рачуна о чистоћи око тих објеката, посебно када се вода повуче после високог водостаја. Такође је упутио и апел грађанима да савесним понашањем буду пример како треба чувати своје обале, јер Београд има што мало градова има, а то је директан излаз на две реке на којима се налазе дивни садржаји за рекреацију, опуштање и забаву.

У наредним данима, истакао је Главаш, акција чишћења биће настављена на Земунском и Београдском кеју, после чега ће се прећи на уређење обала Старог града.

Владимир Павловић из Јавног водоприврдног предузећа „Београдводе” истакао је да се данас ради онај сегмент који се обично не ради, а то је чишћење корита реке, јер он није у надлежности града, већ власника сплавова и других пловних објеката.

– С обзиром  на то да је у претходном периоду био веома висок водостај, после  чега је остало много отпада, организовали смо заједничку акцију чишћења – истакао је Павловић за Беоинфо.

Стефанија Попов из ЈКП „Зеленило – Београд” навела је да ће радници тог предузећа покупити трупце и гране које је река нанела на обалу. Такође, према  њеним речима, биће уклоњене врбе и друго подрастиње које је непредвиђено никло у том појасу.

Помоћник начелника Комуналне полиције града Београда Бобан Рајчић рекао је да комунална полиција поред својих редовних дужности обилази и пловила чији су власници, према Одлуци која уређеју ту област, у обавези да одржавају ред око тих објеката.

– Ми смо претходних дана обавештавали власнике пловила на овом потезу да су у обавези да очисте отпад око њих. У току дана биће урађена провера, после чега ће бити поднете прекшајане пријаве против оних власника сплавова који су се оглушили на наш захтев – најавио је Рајчић.

Он је подсетио да предвиђена казна за ту врсту прекршаја износи од 50.000 до милион динара.