недеља, 18. август 2013.

Расписан конкурс за доделу бесповратних средстава за самозапошљавање

У циљу смањења опште стопе незапослености, подстицања запошљавања незапослених лица, подршке отварању нових малих и средњих привредних субјеката, као и подстицања отварања нових радних места, Секретаријат за привреду расписао је  конкурс за доделу средстава за самозапошљавање незапослених лица социјално угрожених категорија на територији града Београда. Субвеницје ће се додељивати незапосленим лицима искључиво за оснивање и регистрацију привредних друштава односно предузетника, у којем ће корисници субвенција засновати радни однос на неодређено време и обављати делатност за коју је привредни субјекат регистрован.

На конкурс могу да се јаве незапослена лица старија од 45 година која се налазе на бироу за запошљавање, лица са инвалидитетом, самохрани родитељи и лица која су била на издржавању затворске казне, жртве насиља, родитељи деце са инвалидитетом, интерно расељени и избегли.

– Данас је тешко доћи до посла, а ове категорије су још рањивије када је запошљавање у питању. Циљ конкурса је да се они подстакну, да ако имају добру пословну идеју покрену самостални бизнис и на тај начин себи обезбеде одређене приходе. Укупан износ средстава који град овим путем додељује је седам милиона, а појединачна средства која ће се доделити корисницима износе 200.000 динара. Субвенције се дају бесповратно како би корисници добили  основна средства  за почетак посла, евентуални закуп простора, плаћање пореза и доприноса и слично. Свакако је додељивањем ових средстава граду у интересу да новоформирани привредни субјекти раде што дуже, да у неком будућем периоду прошире делатност и  запосле још људи – каже за Беоинфо Александар Милошевић, градски секретар за привреду.

Конкурс ће трајати до 20. септембра, а заинтересовани који испуњавају услове из  конкурса треба да се јаве Центру за социјално предузетништво града Београда који ће им дати одређена стручна знања како би своју пословну идеју преточили у бизнис план. На основу тога ће комисија после оценити да ли су те пословне идеје добре, самоодрживе и коме ће се средства доделити, објашњава градски секертар за привреду.

Упутство конкурса, сву пратећу документацију и шаблон бизнис плана који треба да попуне заинтересовани ће моћи да преузму са сајта града Београда, али и у Секретаријату за привреду и Центру за социјално предузетништво града Београда.

Секретаријат за привреду од 2009. године подржава самозапошљавање доделом бесповратних средстава. До сада је средства добило 169 корисника. Досадашњи резултати показују да су ова средства добро искоришћена, отворене су нове аутомеханичарске радње, радња за гипсарске радове, биро за инжењеринг и школе страних језика, али и фирме из области стоматолошких услуга...

Марина Шкорић  је прошле године отворила стоматолошку ординацију и каже да су јој средства која је добила од града била врло вредна.

– Како сам на све начине покушавала да нађем посао и нисам успевала, a ја сам и даље била на бироу, конкурисала сам за средства града како бих сама решила своје егзистенцијално питање. Средства сам искористила за набавку материјала и била су ми и текако значајна како бих покренула посао. Од велике користи су ми били и савети које сам добила у Центру за социјално предузетништво града Београда и око састављања бизнис плана, каже Марина и додаје да је посао добро кренуо.

Марина Јеремић, директорка Едукативно-преводилачког центра „Contato”, бесповратна средства града добила је 2010, која су била од пресудног значаја за започињање овог посла.

– Захваљујући овим средствима опремили смо простор. Поред часова италијанског језика, ми полазнике учимо и да спремају италијанске специјалитете. Простор је веома сугестиван и трудимо се да сваком полазнику посветимо доста времена – рекла је Марина Јеремић.