уторак, 17. септембар 2013.

Турски привредници заинтересовани за улагања у Београд

Представници једног од највећих конгломерата у Турској „Доуш групе”, који бораве у Београду, заинтересовани су за улагања у грађевину, изградњу хотела, инфраструктуру и енергетику у Србији и њеном главном граду. На данашњем састанку са градским менаџером Александром Бијелићем и градским архитектом Дејаном Васовићем представљени су наши најважнији пројекти, реализовани у последњих пет година, али и даљи планови развоја за које су гости били заинтересовани.

– Београд је после више деценија добио нов мост, Обреновачки је реконструисан, а гради се и онај који ће коначно повезати Земун и Борчу. Око новог моста саобраћај је растeрећен петљом „Хиподром”, а бенефити ће бити још већи када се заврше и петље „Радничка” и „Јурија Гагарина”. Јавни градски превоз је обновљен са 83 тролејбуса, 30 КАФ трамваја и 157 аутобуса, а у току је и пријем две стотине нових нископодних аутобуса. У главном граду су отворена 42 нова вртића и девет основних школа, изграђена су 452 социјална стана и 1.123 непрофитна, као и четири нова дома здравља. Судећи по овим подацима, Београд се у протеклом периоду градио. У инфраструктурне радове уложена је милијарда евра, али сви су сагласни да развој мора да се настави. Акценат ће у будућности бити на даљем развоју инфраструктуре – рекао је Бијелић.

Гостима је представљено шест локација, атрактивних за инвестирање – блокови 18, 42 и 43, Зелени венац, „Југопетрол”, Депо у Булевару краља Александра и бања Овча.

Укупна финансијска актива „Доуш групе” је 118 милијарди долара. У свом саставу има 180 компанија које запошљавају 35 хиљада људи у 13 земаља. Поседује велики број хотела и шопинг молова, највећи ланац марина у источном Медитерану и Јадранском мору, а у сектору некретнина је и инвеститор и дивелопер. Изузетно је позиционирана у области енергетике, са акцентом на обновљиве изворе енергије. У сектору грађевине, један је од водећих играча на тржишту, активна у великим инфраструктурним пројектима. До сада је реализовано 170 пројеката вредних 12 милијарди долара (бране, хидроелектране, ауто-путеви, магистрални путеви, тунели, мостови и вијадукти, објекти, зграде). Тренутно раде на седам пројеката, вредних 2,7 милијарди долара.

Састанку је присуствовала Татјана Поповић, в. д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.