среда, 13. новембар 2013.

Објекат Градског центра за социјално предузетништво биће завршен средином децембра

Изградња објекта Градског центра за социјално предузетништво Београда на Тргу Николе Пашића 8 биће завршена средином децембра, изјавио је данас члан Градског већа Ацо Петровић приликом обиласка радова. Градилиште је са њим обишла и в.д. директора центра Александра Грубин.

– У току је и припрема документације за употребну дозволу, како бисмо могли да је добијемо што пре по окончању радова и опремању центра. Очекујем да ће све то бити готово током јануара – рекао је Петровић.

Скупштина града Београда је 13. фебруара основала Градски центар за социјално предузетништво као јавну службу за пружање услуга развоја социјалног предузетништва и опште социјалне заштите. Канцеларија Центра на Теразијама 3 почела је са радом 1. јула.

Ацо Петровић је истакао да је сада основни циљ да се до краја године социјалним предузетништвом запосли или самозапосли стотинак припадника социјално угрожених категорија.

– Били бисмо презадовољни да идуће године запослимо хиљаду таквих особа, а за десетак година би свих 17 до 18 хиљада становника који припадају социјално угроженим категоријама, могло да живи од средстава које ће зарађивати. Закон данас обавезује компаније да запосле особе са инвалидитетом, али неке то чине само у оквиру прописаног минимума радника, а многи чак радије плате казну него да их запосле. Град је препознао проблеме ових категорија становништва и жели да их учини интересантнима на тржишту рада, како би их компаније запошљавале. Томе би допринео и Закон о социјалном предузетништву, којим су предвиђене бројне олакшице за предузећа која запошљавају особе из ових социјалних категорија – нагласио је Петровић.

Александра Грубин истакла је да ће Градски центар за социјално предузетништво бити техничка подршка за све што овим особама треба, било да су у питању запошљавање, правна помоћ, књиговодство или друго.

– Он ће успостављати везу између социјално угрожених група и послодаваца и тако им помагати да се запосле. То ће превасходно бити едукативни центар, са три учионице, потпуно прилагођен свим категоријама становништва и особама са инвалидитетом. Ту ће бити и изложбени простор, где ће социјални предузетници и предузећа моћи привреди да представе своје производе и услуге и уз нашу помоћ их пласирају, као и део где ће моћи да праве своје презентације. Учићемо их да припреме биографије и послују, а једна од учионица биће мали рачунарски центар, где ће се учити раду на рачунару и свему другом што је потребно једном предузећу или канцеларији – рекла је Грубинова.

Према њеним речима, зграда ће имати и део за одмор, где ће они који се едукују моћи да проведу паузу, а они који већ раде, моћи ће са клијентима да одрже састанак. Будући да је зграда у центру града, њима неће бити тешко да овде привуку купце.

Корисници центра су тешко запошљиве категорије становништва, социјално угрожене и маргинализоване особе – они који остварују право на новчану социјалну помоћ или помоћ за оспособљавање, односно новчану накнаду за случај незапослености, дугорочно незапослени старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом, интерно расељена и избегла лица, самохрани родитељи или супружници из породице у којој су оба супружника незапослена, повратници по споразуму о реадмисији, особе које су издржавале казну затвора, жртве трговине људима, злостављања, занемаривања, насиља или експлоатације, особе које се суочавају са егзистенцијалним тешкоћама због зависности од алкохола, дрога или других опојних средстава (после завршетка програма одвикавања), млади без родитељског старања и друге особе које се теже запошљавају. Њима ће се пружати подршка читавим низом различитих едукација и преквалификација, а ствараће се и што бољи услови на тржишту запошљавања, константно ће се подржавати социјални предузетници и јачаће се друштвена свест о значају овакве врсте предузетништва.

Центар је до сада едуковао 206 особа, а град је обезбедио бесповратна средства за самозапошљавање њих 35, са којима се тренутно потписују уговори.