понедељак, 17. фебруар 2014.

Мали: Испунили смо обећање и омогућили житељима Рипња поуздано снабдевање водом

Председник Привременог органа града Београда Синиша Мали присуствовао је данас пуштању у рад  пункта „Драженовац”, којим је 10.000 житеља Рипња коначно добило питку воду.

Он је истакао да је Привремени орган испунио обећање и омогућио да становници насеља Рипањ, од Ибарске магистрале до центра Рипња, добију поуздано и квалитетно снабдевање питком водом.

– Водоснабдевање Рипња је дугогодишњи, велики проблем са којим се сучељавају становници овог дела Вождовца. Изградња резервоара „Драженовац” кренула је крајем 90-их година прошлог века и драго ми је да након више од деценије становници овог дела Беoграда могу да кажу да су добили воду – истакао је Мали.

Он је прецизирао да је изградња овог резервоaра заједно са цевоводом у дужини од четири километра коштала око 80 милиона динара.

– Битно је да се изградњом овог резервoaра стварају предуслови да се даљиим развојем секундарне мреже заврши пројекат снабдевања водом свих домаћинстава у Рипњу. Овај пројекат је такође и доказ како не треба радити, како се лоше радило у претходном периоду, јер је за овако кључан пројекат требало чекати од деведесетих година па до данас. У наредном периоду један од приоритета биће решавање проблема грађана из рубних општина – указао је председник Привременог органа.

Грађани Рипња ће напокон, у 21. веку, добити воду, истакао председник општине Вождовац Александар Савић и додао да ће до краја године вода стићи до свих предвиђених улица у овом насељу.

Директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић додао је да је ово пример како треба радити и убудуће, како би сви становници добили воду. Он је казао да је резервоар „Драженовац” проширен, убачена је нова црпна станица и створени су услови да се на овој коти водом у догледно време снабде 85 одсто грађана Рипња.

– Битно је поменути да „Београдски водовод и канализација” грађанима Рипња даје бесплатно пројекат и техничке услове, док ће град Београд донирати цеви, а ми житељи треба да уложимо за шахт, копање и полагање цеви – истакао је за Беоинфо корисник нове мреже у Рипњу Радиша Ђорђевић.

„Београдски водовод и канализација” извео је радове на изградњи новог цевовода, дужине четири километра и резервоара „Драженовац”. Уукупна вредност ових радова 81 милион динара. На пункту „Драженовац” била је неопходна изградња новог резервоара капацитета два пута 500 кубика ради повећања резервоарског простора. Поред постојећег цевовода пречника 200 мм, којим се потискује вода са црпне станице Липовица 3, због бољег рада резервоара, изграђен је и нови цевовод пречника 315 мм у дужини од четири километра. Због стабилног снабдевања водом потрошача, у зони око резервоара у затварачници резервоара уграђен је хидрофор. Средства је обезбедило ЈКП „Београдски водовод и канализација”  уз помоћ града. Протеклих месеци интензивирани су радови на завршетку овог пункта, чијом се изградњом стичу услови да се формирају резерве у резервоару, које се могу обнављати  када је мања потрошња. На тај начин грађани могу бити сигурни да ће у сваком тренутку имати на располагању довољно квалитетне воде  из београдског водовода.

У ранијем периоду један део становника насеља Рипањ имао је проблеме са снабдевањем водом, најчешће у летњим месецима, када је услед повећане потрошње због високих температура долазило до пада притиска и повремених несташица. Разлог томе је што су се водом снабдевали директно из Барајева преко црпне станице Липовица.

Догађају су присуствовали председник општине Вождовац Александар Савић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић и бројни грађани Рипња.