уторак, 18. фебруар 2014.

У Гроцкој пројекат омладинске размене „Природа у колажу”

Центар за културу Гроцка ће од 1. марта до 31. августа реализовати пројекат омладинске размене „Природа у колажу” („Nature in collage”). Овај пројекат се реализује у оквиру програма Европске уније „Млади у акцији” („Youth in Action”), који спроводи Извршна агенција за образовање, аудиовизуелну политику и културу (EACEA). Партнери на пројекту су организације из шест европских земаља: „Ngo Oro – Skopje” из Македоније, „SEYF Malta” из Малте, „Roter Baum Berlin UG” из Немачке, „Инстyтут Dziedzictwa Kruszwicy” из Пољске, „Together Romania Association” из Румуније и „Edosk” из Турске.

Током размене, која ће се одржати у Гроцкој од 21. јуна до 1. јула, из сваке од наведених организација биће по пет учесника између 18 и 26 година и по један омладински лидер. Центар за културу Гроцка ће у реализацију овог пројекта укључити младе људе са територије општине Гроцка који су заинтересовани за екологију, уметност и активно укључивање грађанства у друштвене проблеме. На тај начин се младима пружа могућност да разменом мишљења и искустава, као и заједничким активностима са учесницима из других земаља ближе упознају еколошке проблеме, њихове узроке и последице, начине решавања тих проблема у другим земљама и културама и да своје ставове и закључке презентују ширем аудиторијуму на изложби колажа, коју ће током размене припремити, и на тај начин скрену пажњу на неопходност решавања еколошких проблема. Уз еколошке теме, учесници ће упознати и културу земаља учесница, начине размишљања и понашања, навике, исхрану, музику и сл. на интеркултуралним вечерима, али и у неформалним разговорима током размене и након ње. На овај начин ствара се мрежа познанстава са вршњацима из различитих земаља који су заинтересовани за сличне или исте теме, у овом случају за екологију, уметност и активно грађанство.

Центар за културу Гроцка је и партнер на пројекту омладинске размене „Лепотица и звер” („Beauty and the beast”), такође у оквиру програма Европске уније „Млади у акцији”. Пројекат се реализује у Риги, главном граду Летоније, од 1. фебруара до 31. јула. Партнери на овом пројекту су организације из Велике Британије, Белгије, Босне и Херцеговине, Летоније, Палестине и Србије. У ову размену Центар за културу Гроцка жели да укључи петоро младих са територије општине Гроцка који су заинтересовани за питања маргинализације, дискриминације на расној, етничкој и верској основи, толеранције, људских права и слободе говора. Размена ће трајати од 12. до 17. маја. Трошкови смештаја и хране су покривени сто одсто, а путни трошкови 70 одсто укупне цене карата.