уторак, 18. фебруар 2014.

Горан Весић: Град издвојио 120 милиона динара, решићемо проблем дивљих депонија

Горан Весић, секретар Привременог органа, Слободан Станојевић, секретар за комунално-стамбене послове, и в. д. директора ЈКП „Градска чистоћа” Синиша Лазаревић присуствовали су данас чишћењу депоније у Борчи. Депонија преко пута вртића „Дунавска бајка” (Улица ЈНА бб) чисти сe на захтев грађана и због малишана који иду у оближњи вртић.

– Ово је једна од депонија чије је уклањање  ургентно јер се налази на свега педесетак метара од обданишта. Дивље депоније су велики проблем Београда а, нажалост, претходна власт се њиме није много бавила. Дивље депоније нису само ругло града већ су и извор заразе и ми ћемо ове године  на њихово уклањање свакако ставити посебан акценат. У буџету смо за ову намену предвидели 120 милиона динара, што је прилично велики новац. Ми ћемо очистити већину дивљих депонија на територији града, али ћемо морати и системски да решавамо овај проблем. Наћи ћемо начин да казнимо компаније које учествују у стварању оваквих депонија, а спровешћемо и широку акцију међу грађанима јер велики број њих настаје и тако што их сами грађани праве. Тешко је прихватити да се ико усудио да прави депонију поред обданишта и ова акција спроведена је на захтев родитеља те деце и грађана овог насеља. У наредним недељама посетићемо и депонију у Винчи, а са нама ће бити и надлежни из републике са којима ћемо разговарати о статусу те депоније. Депонија у Винчи неће још дуго моћи да прима комплетан отпад Београда и наша је жеља да изградњом фабрике за рециклажу отпада решимо овај проблем. У питању је велико улагање за које постоји озбиљна заинтересованост неколико европских компанија и надам се да ћемо на тај начин успешно решити овај проблем – рекао је Горан Весић и додао да ће на местима где се стварају депоније бити постављене камере којима ће моћи да се идентификују и санкционишу они који их стварају.

Синиша Лазаревић, в.д. директора ЈКП „Градска чистоћа”, нагласио је да ово предузеће наставља са чишћењем градских дивљих депонија.

– Следећа акција ће бити на територији општине Чукарица, где има више од 20 дивљих депонија. Прво ћемо чистити она места која највише угрожавају здравље становништва и овом приликом позивам суграђане да сви заједно радимо на томе. Београд тренутно има више од 220 дивљих депонија, а ми смо за протеклих месец и по дана уклонили више од десет. Надам се да су грађани свесни опасности која прети од дивљих депонија и да ћемо сви заједни учинити потребан напор да оне више не постоје – рекао је Синиша Лазаревић.

Васо Божић, један од иницијатора акције чишћења ове депоније, захвалио је у име грађана улицa ЈНА и Олге Петров на правовременој акцији надлежних.

–У недељу смо одржали збор грађана где смо указали на потребу чишћења депоније и осветљавање овог простора. Драго ми је што се брзо реаговало и што ће проблем бити брзо решен. Постављањем додатних осам светиљки овај део града биће осветљенији и сигурнији, а верујем и да ће људи два пута размислити пре него што на овај простор поново баце отпад – рекао је Васо Божић.

„Чистоћа” je за потребе уклањања ове  депоније ангажовала 15 радника, једну комбиновану и једну грађевинску машину, као и четири транспортна возила. Према процени предузећа, са те локације биће уклоњено око 50 кубика земље и однето више од 180 кубика разног отпада.

Поред досадашњег уклањања дивљих депонија са локација у Новом Београду (на потезу од „Белвила” па до хотела „Холидеј ин” и депоније у Улици доктора Ивана Рибара), са којих је однето око 1.500 кубика разног отпада, екипе „Чистоће”, уз рашчишћавање депонија са територије Палилуле, наставиће санирање депонија и на другим локацијама.  

Екипе ЈКП „Градска чистоћа” уз сарадњу и подршку Привременог органа града Београда, настављају са акцијом рашчишћавања нелегалних депонија са београдских општина, али и са решавањем проблема одлагања кућног отпада у насељима која до сада нису била обухваћена програмом тог предузећа.

Проблем са константним формирањем дивљих депонија „Чистоћа” ће, осим њиховог рашчишћавања покушати да реши и тако што ће за потребе домаћинстава у насељима Попова бара, Себеш и Прелив, која до сада нису била обухваћена неопходним судовима за одлагање отпада, поставити 60 нових контејнера које ће радници тог предузећа редовно празнити. Насеље Попова бара добиће 34 контејнера, Себеш 18, а Прелив осам. На тај начин суграђанима и са овог дела општине Палилула биће омогућено да несметано и лакше одлажу кућни отпад, а тако ће се спречити формирање „дивљих” депонија и утицати на очување животне средине.