петак, 7. март 2014.

Андреја Младеновић угостио учеснице Осмомартовског турнира шахисткиња

Члан Привременог органа града Београда Андреја Младеновић данас је у Старом двору примио учеснице 46. Међународног осмомартовског велемајсторског турнира шахисткиња, који се у нашем граду одржава до 11. марта. На њему учествује шест шахисткиња из Београда и четири из Пољске, Молдавије и Шпаније. Пријему су присуствовали и Драгољуб Кочовић, заменик секретара за спорт и омладину, као и представници Шаховског савеза Београда и Србије.

– Београд је спортски град, град у коме је одржано много великих спортских такмичења, али је он првенствено град шаха. На наше велико задовољство у њему се писала историја ове древне игре. На овом турниру учествовала су славна имена из вашег спорта и са радошћу су му се враћала. Надам се да ће вам боравак у нашем граду остати у лепом сећању и да ћете му се и ви увек враћати – рекао је Андреја Младеновић.

Осмомартовски турнир шахисткиња први пут је одржан 1965. године. Најпознатији је шаховски бренд који Србија има. После турнира који се играју у Хестингсу (Енглеска) и Вајк ан Зеу (Холандија) ово је турнир са најдужом традицијом у свету, а за свој досадашњи допринос, од стране Светске шаховске федерације (ФИДЕ), понео је и титулу „Златног турнира” за 2009. годину.

– Ми у граду смо препознали шах као спортску дисциплину за коју су многи заинтересовани. Значајна средства смо издвојили за унапређење женског спорта, међу којима је и шах – казао је Драгољуб Кочовић.

Организатор овог турнира је Шаховски савез Београда.