петак, 18. јул 2014.

Синиша Мали: Подршка иницијативи да Београд буде домаћин Лиге шампиона у америчком фудбалу

Градоначелник Београда Синиша Мали разговарао је данас са делегацијом Српске асоцијације америчког фудбала и најавио помоћ града у популаризацији овог спорта. Разговору је присуствовао и градски секретар за спорт и омладину Славко Гак. Екипа „Вукови Београд” освојила је прошлог викенда друго место Лиге шампиона Европе у Француској.

– Амерички фудбал је релативно млад спорт у Србији јер активно постоји само десет година. Ове године имали смо прекретницу када је екипа „Вукови Београд” освојила друго место у финалу „Final 4” Лиге шампиона у америчком фудбалу и тиме показала да имамо тим за највеће домете – нагласио је градоначелник и честитао екипи на овом успеху.

Он је истакао да ће град Београд сходно својим финансијским могућностима подржати овај спорт.

– Циљ нам је да наредне године помогнемо што већи број малих спортова, тачније оних којима се не бави велики број људи. Амерички фудбал полако добија на популарности и атрактивности, о чему говори и податак да у Србији има тридесетак клубова са две хиљаде активних играча. Град ће подржати иницијативу наше асоцијације да се финално такмичење у америчком фудбалу следеће године одржи у Београду. Ако успемо, то ће помоћи не само промоцији овог спорта већ и промоцији нашег главног града – рекао је Синиша Мали.

Пријему су присуствовали Раде Ракочевић, председник Српске асоцијације америчког фудбала, Марко Батес, капитен екипе „Вукови Београд”, и Горан Нишавић, који је недавно постао председник Европске федерације америчког фудбала (ИФЕФ).

– Указана ми је велика част што сам добио поверење да у наредне четири године водим ИФЕФ. Истовремено ова функција носи са собом и велику одговорност, јер наши спортисти у свету представљају земљу и град из којих долазе – рекао је Горан Нишавић.

Он је закључио да је помоћ града веома важна, јер је реч о аматерском спорту који изискује велике трошкове.