уторак, 9. септембар 2014.

Синиша Мали: Град одлучан у борби против нелегалног постављања пловних објеката и нелегалне градње

Градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић и градска секретарка за инспекцијске послове Загорка Панић обишли су данас брод-хотел без погона и ознака, који је мимо свих прописа и без потребних дозвола постављен на водном простору недалеко од Куле Небојша.

– Град Београд неће трпети нелегално постављање пловних објеката на обалама река као ни нелегалну градњу. С тим смо се ухватили у коштац и бићемо врло доследни. Градска инпекција ће данас донети одлуку о уклањању овог објекта, што власник мора да уради у року од три дана или ће бити поднете кривичне пријаве. Ово важи за све објекте који су нелегално постављени у овој зони, јер иако су граду неопходни сплавови и ноћни живот, ред мора да се уведе. До краја године донећемо нови правилник о постављању сплавова у Београду, којим ће се прецизирати и накнаде и услови за постављање, а власницима ће се дати рок од годину дана да се прилагоде и ништа се неће радити преко ноћи. Та материја до сада није била уређена на прави начин, а превасходно се мора мислити на безбедност људи који посећују сплавове. Као ниједна власт до сада, одлучни смо и да сузбијемо нелегалну градњу. Три нелегално изграђене зграде су срушене, а у току је и процедура око уклањања четврте – рекао је градоначелник Београда.

Паркинг код Куле Небојша такође је неуређен, а нелегално је постављена и рампа. Тако нешто више не сме да се дозволи и бахатом понашању мора да се стане на пут, истакао је Синиша Мали.

Брод-хотел, дужине око 95 метара и ширине око 25 метара, постављен је у зони културног добра Калемегдана, а сваки брод на овој локацији не само да ружи већ и уништава визуру читавог простора. Власник предметног плутајућег објекта је предузеће „МПС тим” ДОО, које не поседује одобрење за постављање, тачније никакав законски основ нити један једини папир. Објекат се налазио од 2012. године на истом месту, па је због реконструкције измештен у Луку Београд. На тој локацији налазио се две и по године до поновног враћања на стару локацију.

– Све надлежне службе, од Завода за заштиту споменика, преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, до „Београдвода” реаговале су и потврдиле да је објекат нелегално постављен. Инспекција је одмах реаговала и власник ће морати да испоштује одлуку надлежних. Ово треба да буде пример да неке ствари морају да се промене јер правила и закон морају да се поштују – нагласио је Синиша Мали.

Градски менаџер Горан Весић прецизирао је да у овој зони уопште не сме да буде сплавова, те да ће се један по један објекат процесуирати.

– Град није против сплавова, али мора да се зна ред. У зависности од зоне где се налазе мораће да плаћају накнаду, а новим правилником јасно ће се прецизирати и санитарни, еколошки и безбедносни услови. Према нашим проценама, град губи око двеста милиона динара годишње због тога што не наплаћује накнаду за сплавове – нагласио је Весић.

Градска секретарка за инспекцијске послове Загорка Панић истакла је да је по позиву одговорно лице брода-хотела изјавило да не поседују никаква одобрења нити сагласности надлежних органа. Уколико власник не поступи по решењу, на снагу ступа принудно извршење. Међутим, и за сам чин нелегалног постављања власник ће морати да плати казну, коју одреди судија за прекршаје и које се за правно лице крећу од 50.000 до неколико милиона динара.