среда, 8. октобар 2014.

Синиша Мали након састанка са градоначелником Беча: Да Београд постане право место за живот

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Бечу са градоначелником главног града Аустрије Михаелом Хојплом с којим је разговарао о побољшању сарадње два града и посебно о темама у којима аустријска престоница има богато искуство и запажене резултате, а од значаја су и за Град Београд – јавном превозу, станоградњи и управљању отпадом. Он је истакао да је веома задовољан посетама Атини и Бечу и додао да је циљ да Београд побољша своју регионалну сарадњу јер су главни градови „локомотиве развоја земаља”. 

– Имао сам прилику да упознам градоначелника Беча који је на тој функцији већ 20 година, који је успео у те две деценије да у потпуности промени начин на који Беч изгледа и живи. Моја жеља је била да представим стратегију развоја Београда, такође и да научим шта је он урадио у последње две деценије да доведе Беч на ово место на коме се данас налази. Последњих неколико година, Беч је број један или два међу градовима у Европи по квалитету живота и ономе што нуди својим грађанима – изјавио је Мали за Танјуг након састанка.

Према његовим речима, у овом тренутку су три пројекта најзначајнија за Београд у односу на оно што је Беч већ урадио, а то су јавни превоз, управљање отпадом и градња станова.

– Њихов јавни превоз је у потпуности консолидован, савршено функционише. Имали смо прилику да разговарамо о томе како јавни превоз код њих функционише и о плановима Града Београда у вези са изградњом метроа и осталог што град има у плану за свој развој –  навео је Синиша Мали.

Он је указао да Беч има око 200.000 станова у власништву града, а Београд свега 500 станова.

– То је бечка политика и начин да привлаче грађане да остану у граду, да не одлазе у иностранство и друге градове и уједно тако воде и социјалну политику. То је интересантан модел о којем желимо да научимо – истакао је Мали и додао да је с бечким колегом разговарао и о управљању отпадом јер Београд следеће године креће са тендером за јавно-приватно партнерство у области управљања отпадом, „а то је нешто по чему је Беч први у Европи”.

Он је напоменуо да делегација Града Београда и јавних предузећа у Бечу има прилику да обиђе велики број бечких јавних предузећа, да се упозна са њиховим начином рада и организацијом, свим оним што предузећа у Бечу издваја од осталих градова.

Он је истакао да је веома задовољан разговорима које је имао у Бечу и претходно у Атини.

– Све ово што тренутно радимо битно је како бисмо подигли ниво међународне препознатљивости Београда и на неки начин допринели сарадњи земаља у региону. Главни градови су локомотива развоја земаља, и радимо на томе да међународну сарадњу Београда са осталим градовима у региону побољшамо. Надам се да ћемо тиме допринети побољшању економске и свих осталих веза наших земаља у региону - нагласио је градоначелник и додао да је циљ да Београд буде право место за живот.

– Нама је битно да урадимо инфраструктурне пројекте који они већ имају, да унапредимо јавни превоз, систем управљања отпадом да функционише како треба, да станоградњом покушамо да покренемо домаћу индустрију и обезбедимо људима место за живот. Желимо да Београд буде као и сва остала места у Европи право место за живот, а да се разликује по духу који други градови немају - закључио је градоначелник престонице.

Он је у Бечу представио и пројекат „Београд на води”, оцењујући да ни Беч ни Атина немају тако велики и значајан пројекат као што је овај од четири милијарде евра, који треба да покрене нашу грађевинску индустрију, привреду у Србији и који ће променити перспективу у граду.

У оквиру посете Бечу, Синиша Мали сусрео се синоћ и са градоначелником Букурешта господином Сорином Опрескуом, који такође учествује на конвенцији. Подсетимо, представници Града Београда недавно су били гости градоначелника овог града на обележавању 555 година од првог писаног помињања имена Букурешт.