понедељак, 5. јануар 2015.

Налог за безбедно понашање у саобраћају

За време празника, када се планирају славља, посебно је важно возачима скренути пажњу на последице вожње под утицајем алкохола. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенција за безбедност саобраћаја, Град Београд и ЈКП „Паркинг сервис” покренули су акцију „Налог за безбедно понашање у саобраћају”, саопштено је из ЈКП „Паркинг сервис”.

Зато су на возилима у центру Београда остављани су флајери који подсећају на днeвну карту ЈКП „Паркинг сервис” Београд. Идеја ове акције је да се возачима скрене пажња на опасне последице вожње под утицајем алкохола. Након пет минута од конзумирања у крви се налази довољна количина алкохола која се може измерити. Погрешна је претпоставка да кофеин може да помогне да се алкохол елиминише из организма и да се особа брже отрезни. У елиминацији алкохола не помажу ни кафа, ни хладан туш, вежбање, отворен прозор у аутомобилу, нити било шта друго осим времена које је потребно да се алкохол разгради и елиминише из организма.

Током вожње под утицајем алкохола време реаговања возача је дуже. Дуже време реаговања означава дужи зауставни пут возила, што утиче на повећање броја саобраћајних незгода. Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић наводи да се ово предузеће радо одазвало акцији јер је неопходно да се возачи у време празника упозоре да не возе под дејством алкохола.

– Ова акција је још један од начина како „Паркинг сервис” покушава да промени свест људи. Наши радници, који свакодневно дижу олупине смрсканих возила из саобраћајних несрећа, имају незахвалну улогу сведока о томе какве су последице вожње под утицајем алкохола. Циљ ове акције је недвосмислен, и надам се да ће свакоме ко се уплашио да је добио налог за плаћање дневне карте, он бити и довољно упозорење да не седа у аутомобил уколико је пио алкохол – рекао је Чупковић. У последњих десет година, број саобраћајних незгода и страдалих лица због управљања возилом под дејством алкохола је у сталном порасту, посебно у категорији младих возача. Само од 2010. до 2013. године због управљања возилом под дејством алкохола, погинуло је 198 људи. Према подацима МУП-а, свакодневно је један од 100 возача на улицама под дејством алкохола. У односу на укупан број погинулих учесника у саобраћају око седам процената је погинуло због управљања возилом под утицајем алкохола.

У првих 11 месеци 2014. године алкохол је препознат као основни узрок саобраћајних незгода у 2.448 случајева, што је за 13 одсто мање у односу на исти период 2013. године.