недеља, 25. јануар 2015.

Фолић: Београд добија генерални урбанистички план

Град Београд у овој години планира усвајање генералног урбанистичког плана, али и низ других појеката, међу којима је обнова и уређење фасада у централној градској зони, најавио је градски архитекта и главни урбаниста Београда Милутин Фолић.

Генерални урбанистички план би требало да заустави дивљу градњу у престоници, а обнова фасада ће допринети поптуно другачијем изгледу града, истакао је Фолић за Танјуг.

Он је прецизирао да је Завод за заштиту споменика културе у сарадњи са Градом Београдом направио пројекат за 10 фасада и да су добијене дозволе и позвани донатори.

– До сада је потписан уговор са Поштанском штедионицом, а у току су разговори са још неколико потенцијалних донатора. Покушавамо да нађемо начин да макар фасаде које су под заштитом државе добију одређени третман –  навео је Фолић.

Он је напоменуо да ће убудуће фасаде бити обнављане по рејонима, а не појединачно, као и да се утврђују приоритети и потенцијални трошкови.

–У плану је уређење стотинак фасада у централној градској зони и то ће имати ефекат. Такође се ради и на књизи стандарда урбаног мобилијара. Град ће бити уједначено поплочан, осветљен и снабдевен урбаним мобилијаром – кантама за смеће, ивичњацима – указао је први градски архитекта.

Ради се, како је истакао, и на студији за потенцијално проширење пешачке зоне у Кнез Михаиловој улици.

– Ове године ћемо почети са раније планираним проширењем пешачке зоне у Кнез Михаиловој – део улице Вука Караџића до „Црвеног петла” и део Змај Јовине улице, испред Поште. Надамо се да ћемо кроз неколико година имати лепу велику пешачку зону. Размишљамо да управо у тој зони и око ње урадимо прву фазу реконструкције фасада –  рекао је Фолић и додао да ће се паралелно радити на неколико фронтова, решавати комплексан проблем уређења града.
 
Када је реч о проблемима са графитима, он је истакао да је добра идеја да се важне фасаде заштите специјалним премазима који спречавају контакт спреја и подлоге, и да ће она бити размотрена.

–Стално разговарамо како да се град улепша, да се спрече хулигани да наружавају град. Идеја је да применимо њујоршки модел, а то је да ко буде ухваћен да исписује графите, буде у обавези да обрише десет графита. То је добра идеја, али ћемо видети да ли ће то моћи законски да се спроведе –  казао је Фолић.