уторак, 31. март 2015.

Синиша Мали: Акција пролећног чишћења Београда почиње 2. априла

Акција пролећног чишћења Београда почиње у четвртак, 2. априла, у 8 часова, и трајаће током читавог месеца, док ће се током маја град уређивати, најавио је градоначелник Синиша Мали на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини града.

– Београђани су се одазвали позиву града и пријавили више од петсто „дивљих” депонија и локација за које сматрају да треба да се очисте. У акцији ће учествовати шест секретаријата, девет јавних комуналних предузећа, две службе, Комунална полиција, ТОБ и бројни волонтери, али она треба и да подигне свест да Београд треба да буде чистији, зеленији и лепши, те зато позивам грађане да нам се у што већем броју у акцији придруже. После дугог низа година, желимо да се неке ствари промене. Надам се да ћемо на овај начин дати пример и другим локалним самоуправама – истакао је Синиша Мали.

Градоначелник је прецизирао да је циљ да се најпре очисти што већи број „дивљих” депонија, а затим и приобаље, паркови, подземни пролази и друге локације.

– Системско решење подразумева завршетак пројекта управљања отпадом, проналажење партнера који ће заједно са нама санирати депонију у Винчи и направити постројење за рециклажу и производњу енергије из отпада. Ипак, први корак је да сви заједно очистимо и уредимо град – нагласио је Мали.

Он је рекао да је циљ да се на Светски дан комшија, то јест последњег петка у мају, направи неколико дешавања у граду, тачније закључак свега што је урађено, као и план за даље активности. Акција ће се понављати из године у годину, закључио је градоначелник.

Градски менаџер Горан Весић подсетио је да се на овај начин обнавља стара пракса која је постојала у Београду током априла и у којој су учествовали бројни грађани.

– Ово је позив грађанима на мобилизацију и да се заједно окупимо око лепе идеје, а то је да Београд буде сређенији. Акција неће успети ако у њој учествују само градска предузећа, јер то им је и иначе посао, већ само ако у њој учествујемо сви – нагласио је Весић.

Градски менаџер је додао да су већ за прву недељу планиране 32 локације, али се очекују и спонатане акције као резултат сарадње са општинама и скупштинама станара. Од маја „Градско стамбено” почиње са новом праксом, што подразумева обилазак свих зграда које оно одржава, истакао је Весић, и прецизирао да ће ово предузеће заједно са скупштинама станара покушати да реши све оне мање проблеме који годинама постоје у стамбеним објектима.

– На тај начин, показаћемо да град може да буде активнији и да заједно са грађанима проблеми могу да се решавају. Та нова пракса примењиваће се током читаве године – казао је Весић.

Конференцији за новинаре присуствовали су градска секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић, градска секретарка за привреду Тијана Маљковић и директор „Беокома” Дарко Главаш, који је нагласио да ће се током прве недеље акција одржати на територији десет градских општина, а од друге недеље и на преосталих седам.