недеља, 7. јун 2015.

Београд добија споменик Гаврилу Принципу

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да ће Београд до 28. јуна добити споменик Гаврилу Принципу.

– Комисија за именовање улица и тргова Скупштине Београда донела је у петак одлуку, на предлог Министaрства рада, запошљавања, социјалних и борачких питања односно министра Александра Вулина, да се у Београду подигне споменик Гаврилу Принципу. Формиран је Одбор за подизање споменика на чијем челу се налази министар Александар Вулин, а чији чланови су Горан Весић, Никола Никодијевић, Јасмина Митровић Марић и Владан Вукосављевић. Предлози ових одлука наћи ће се на дневном реду седнице Скупштине града већ сутра – рекао је Весић.

Он је додао да је иницијативу за подизање споменика покренула Влада Републике Србије, а да је споменик висине два метра и тежине 350 килограма поклон Републике Српске својој матици и Београду.|

– Одбор ће одржати седницу одмах после седнице Скупштине града у понедељак и донети све одлуке за постављање споменика. Очекујемо да споменик буде постављен и откривен 28. јуна, а споменик ће у наредних десетак дана бити транспортован у Београд – рекао је Весић.

– Београд ће подизањем споменика одати достојну почаст човеку који је својим чином постао део српске историје и који се жртвовао за слободу. Захваљујемо се влади Републике Србије на овој иницијативи и влади Републике Српске на поклону Београду и нашем народу – истакао је Весић.