четвртак, 3. септембар 2015.

Измештају се две саобраћајне окретнице из центра града због проширења пешачке зоне

Због проширења будуће пешачке зоне, главни градски урбаниста Милутин Фолић најавио је укидање две саобраћајне окретнице у центру града, као и измештање аутобуских терминуса на друге локације. 
 
Он је у Београдској хроници прецизирао да је реч о окретницама на Студентском тргу и Тргу републике.
 
Студентском тргу и Васиној улици ће се, како је навео, наменити културни садржај, с обзиром на то да се  у тој улици налази Народно позориште и Коларац, као и бројни други значајни објекти. Такође, на том потезу ка Тргу републике је, према његовим речима, предвиђена изградња подземне гараже.
 
– Да би се овај пројекат реализовао, неоопходно је да се заврши терминус у Дунавској улици на Дорћолу и да се подигне неколико термиснуса  на  Новом Београду, од којих ће један бити у оквиру нове аутобуске и железничке станице у Блоку 42. Град Београд и Дирекција за грађевинско земљиште интензивно раде на том пројекту – истакао је Фолић и најавио да ће се већ почетком следеће године стећи услови за измештање поменута два термиснуса из центра града.
 
Он је додао да аутомобили остају у центру Београда, али да се спуштају у предвиђене подземне гараже.
 
– Тренутно се ради на пројектовању гараже на Студентском тргу, док је на разради идејно решења за гаражу на Тргу републике. Такође се проширује гаража на Обилићевом венцу, док се испод парка који гледа на Бранков мост на Косанчићевом венцу такође планира изградња гараже – најавио је Фолић. 
 
Када је реч о окретници на Зеленом венцу, он је истакао да окретница остаје, али да неће и све линије, јер је недавно бројање путника показало да се неке линије преклапају, те да је неке потребно скратити или пак продужити.

Фолић је додао да ће се у будућем  периоду радити и на увећању трамвајског саобраћаја у престоници и најавио да је предвиђено увођење линије 4, која ће ићи од Бањице до Ташмајдана, и линије 11, од Блока 45 до Калемегдана, као и линија преко Новог моста на Ади.​