субота, 26. септембар 2015.

Никодијевић: До краја године Генерални план регулације

Скупштина Београда до краја године требало би да усвоји генерални план регулације, па ће се заједно са детаљним плановима регулације који су сада у изради повећати планска покривеност територије града на 75 одсто, изјавио је данас председник Скупштине града Никола Никодијевић.

– Сада смо у ситуацији да за половину града нема документације и не може да се ради ништа што би допринело развоју тих делова. Циљ свих нас је да донесемо што више планова и омогућимо онима који желе да инвестирају и граде да имају регуларне услове – навео је Никодијевић у изјави Танјугу.

Само половина Београда је покривена планском документацијом и зато градски парламент на свакој седници усваја велики број таквих планова, прецизиро је Никодијевић, истичући да се тиме стварају и бољи услови за инвеститоре.

Он је објаснио да су закони, прописи и уредбе мењани много пута, а надлежни сада желе да промене чињеницу непостојања планске документације, јер постоје стручни и компетентни људи који могу да изнесу тај посао.

Говорећи о инвестицијама у Београду, Никодијевић је подсетио да ће српска престоница ускоро бити богатија за три хотела реномираних светских ланаца – „Кемпински”, „Плаза” и „Хилтон”.

Како је истакао, коначно ће бити решено питање хотела „Југославија”, јер је планска документација у завршној фази и требало би да се нађе на следећој седници Скупштине града, па ће ускоро постојати нови хотел, као и стамбено-пословни комплес и тржни центар на том простору.

– Читав тај део Новог Београда и шеталишта добиће посебан изглед завршетком хотела. Постојаће две куле које ће бити симбол тог дела град – навео је Никодијевић.

Када је реч о хотелу „Плаза”, Никодијевић је навео да ће се он налазити на простору зграде савезног МУП-а у Кнеза Милоша, која је разрушена у НАТО бомбардовању.

– Ту се ништа није радило 16 година, осим што је неко променио платна која скривају рушевине. Сада завршавамо документацију и успели смо да договоримо са инвеститорима све што је било потребно да би један објекат таквог капацитета био изграђен на том месту – објаснио је Никодијевић.

Нагласио је и да је у вези са хотелом „Плаза” завршена саобраћајна студија и решено питање три саобраћајна улаза у будући комплекс, што је било спорно са становишта протока саобраћаја у Кнеза Милоша.

Када је реч о хотелу „Хилтон”, председник београдског парламента је навео да је плац на којем ће се градити дуго година био у спору, а сада је приведен намени, па ће уместо ограђеног простора на којем нема ничега, у самом центру града, код Славије, нићи велики, луксузан хотел.

Планови детаљне регулације за изградњу хотела „Хилтон” на углу Краља Милана и Краља Милутина су при крају, баш као и планска документација за „Плазу”, чија би градња могла да почне на пролеће наредне године.

Београд је отворен за инвеститоре односно за све који хоће да улажу у њега, а Скупштина града ће изаћи у сусрет свима, јер је њен посао да инвеститорима створи погодне услове да дођу, послују и инвестирају у Београд.

Никодијевић сматра да инвеститори сада препознају Србију као правно сигурну и економски стабилну земљу у коју вреди улагати.

Говорећи о развоју саобраћајне инфраструктуре у граду, Никодијевић је рекао да се свакодневно ради на њеном побољшању, како би се у свим насељима створили услови живота који одговарају 21. веку.

– Београд није само Улица кнеза Милоша, Кнез Михаилова, Краља Милана, Војводе Степе... Београд је и Сопот, Барајево, Младеновац, Лазаревац, Сурчин, Гроцка... Улажемо у сва ободна места јер желимо да створимо пристојне услове за живот – нагласио је Никодијевић.

У вези са радовима на саобраћајној инфраструктури, Никодијевић је поменуо и реконструкцију Трга Славија, те замену трамвајске инфраструктуре од Славије до Аутокоманде.