уторак, 20. октобар 2015.

Обележена годишњица ослобођења Београда

Поводом 71. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, вечерас је у Старом двору одржан свечани пријем. Велики  број званица из јавног живота, представнике дипломатског кора, републичке и градске чиновнике угостили су председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић и градски менаџер Горан Весић.

–Обележавање 20. октобра, Дана ослобођења Београда од окупатора и повратка слободе у наше град представља део дуге традиције обележавања важних догађаја у историји Србије, српског народа и свих грађана који у Републици Србији живе – истакао је Никодијевић.

Он је подсетио да београдска операција представља у историји једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату.

–Здружене јединице НОВ - a и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије. Београдском офанзивом окончана је дуга немачка окупација Београда. У ослобађању главног града, погинуло је око 20.000 војника и велики број цивила – истакао је Никодијевић и додао да је Београд био важна тачка у рушењу фашистичке Немачке, јер је овде био смештен немачки штаб Команде Југоистока.

Међутим, такође је указао су се у међувремену догодиле промене, како у окружењу тако и у нашој земљи.

–Дешавало се нажалост, да су важни датуми из историје антифашистичке борбе  игнорисани, да су имена улица народних хероја и ветерана промењена, а датуми ослобођења од фашизма и окупатора су проглашени другоразредним догађајима. У последњих неколико година сведоци смо да се ствари мењају набоље, да се уређују гробља ослободилаца, да се води много више рачуна о осећањима породица палих бораца, да се поклања пажња достојанству палих жртава. Подсетићу вас да је највеће стратиште логора Бањица, Јајинци - где је стрељано на десетине хиљада родољуба -  било до недавно викенд излетиште без икаквих обележја, без достојних знакова ужасне прошлости и без видљивих међа страдања хиљада Београђана. Данас је то достојанствен меморијални комплекс, уређен и примерно обележен, који сведочи о страдањима и жртвама, место на коме одајемо почаст сенама бола – истакао је Никодијевић и закључио да су у темељне вредности Европске уније уграђени антифашизам и слободарсво.

Градски менаџер Горан Весић је подсетио да је на данашњи дан завршена немачка окупација Београда, дуга 1.287 дана.

–Пре 71. годину  освојило смо слободу која је, нажалост један од дужих периода мирног и слободног живота у историји нашег града. Зато смо данас овде да одамо славу херојској Црвеној армији, као и борцима Народне ослободилачке војске Југославије који су ослободили овај град, као и почаст војницима  који су дали своје животе да би данас Београд био слободан – истакао је Весић.

Он је подсетио да је у Београду, који је тада ослобођен, владао Гестапо, а да су родољуби стрељани и вешани по улицама.

–Београд је тада имао стратишта, логоре и где су спровођени антисемистски прописи. То је Београд који више никада не желимо да видимо, али не желимо да заборавимо јер су у томе нажалост учествали и појединци из нашег народа –указао је Весић.

Он је подсетио да је Град Београд, прошле године на достојан начин обележио седам деценија од ослобођења, као и да ће овај дан убудуће бити обележеван и свечаном академијом у Народном позоришту.

–Једна од првих одлука ове градске власти била је да, коначно Пеко Дапчевић и Коча Поповић добију улице у Београду. Такође, Град Београд ће наћи начина да се одужи и совјестским херојима, пре свега маршалу Толбухину и генералу Жданову чије су улице, нажалост у претходном периоду преименоване – истакао је градски менаџер. 

Он је навео да су данас на свечаности представници Русије, Украјине и Азербејџана, али и Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, јер су представници тих нација, поред српске, учествовали у ослобађању Београда од фашизма. Такође се захвалио представницима амбасада Сједињених Држава, Француске и Велике Британије што су својим присуством увеличали годишњицу, јер смо сви заједно, како је рекао, чинили један велики антифашистички блок.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да данас славимо победу ослобођеног Београда и сећамо се пожртвованости хероја, али и јуначког страдања и разарања у Другом светском рату.

–Одајемо признање прецима, који су се борили против фашизма, њиховој надљудској борби и патриотизму, и њиховој борби за будућност и идентитет нашег народа. Влада Србије и премијер Александар Вучић данас се суочавају са тешким одлукама и изазовима, али настоје да све неспоразуме реше миром и дијалогом. Градимо Србију у улажемо огромне напоре у њен развој и просперитет. Водимо битку за историјско наслеђе и да сачувамо Косово и Метохију. Клањам се сенима наших хероја и ослободилаца. Нека им је вечна слава. Живела Србија, живео Београд –  поручио је Стефановић.