понедељак, 2. новембар 2015.

Мали: Трафостаница „Београд 20” највеће енергетско улагање у Београду у последњих 40 година

Градоначелник Београда Синиша Мали и генерални директор ЈП „Електромрежа Србије” Никола Петровић свечано су данас пресекли врпцу и на тај начин званично отворили трафостаницу „Београд 20” у Миријеву. Отварању овог најважнијег електроенергетског објекта у Београду присуствовали су премијер Србије Алексадар Вучић, министар рударства и енергетике Александар Антић, генерални директор ЈП „Електропривреда Србије” Александар Обрадовић, као и други представници Владе Републике Србије.

Градоначелник је нагласио да је ово највеће енергетско улагање у Беoграду у последњих 40 година.

– Ми желимо да од Београда створимо модерну светску метрополу, да обезбедимо равномеран развој свих делова града, и привредни и економски, да побољшамо квалитет живота свих наших суграђана, а то не можемо ако немамо стабилно и квалитетно снабдевање електричном енергијом. Ова трафостаница омогућава дугорочно и поуздано снабдевање струјом више од 40 процената наших потрошача на теритoрији града, поготово у централним и североисточним деловима града. Ово ће обезбедити снабдевање наших школа, вртића, болница, привредне зоне у Крњачи, који следеће године очекују прве инвеститоре, као и нових потрошача који долазе у наредним деценијама будући да се Београд динамично развија и расте – рекао је Мали.

Он је подсетио да је нова градска власт себи зацртала три приоритета: инвестиције, инвестиције, инвестиције.

– Крајем прошле године отвoрили смо фабрику за прераду и производњу пијаће воде „Макиш 2”, чиме смо у Београду обезбедили стабилно снабдевање пијаћом водом у наредне две деценије. Кренули смо са пројектом „Београд на води”, а данас отварамо ову трафостаницу за будуће сигурно снабдевање електричном енергијом у главном граду. Отворили смо понуде и разговарамо о улагању у управљање отпадом у граду. Следеће године очекује нас пројекат „Интерцептор”, који своју реализацију чека још од осамдесетих година прошлог века. То су инвестиције које покрећу овај град, које доносе развој и радна места и на тај начин доприносимо и реформама које је започела Влада Републике Србије – истакао је Синиша Мали.  

Премијер Александар Вучић је поручио да Београд и Србија данас постају боље и енергетски сигурније и безбедније место за све наше грађане.

– Ово је велика ствар за целу нашу земљу, а Београд ће сада имати много мање проблема у снабдевању струјом. Грађани треба да знају да је њихов град енергетски безбеднији него што је био у прошлости – рекао је премијер изразивши задовољство уштедом од милион евра и додао да је завршено сређивање „Макиша 2” како Београд у наредних 25 година не би имао проблема у снабдевању водом.

Министар енергетике Александар Антић рекао је да је изградњом трафо-станице „Београд 20” у Миријеву главни град постао енергетски стабилан и поручио да ће тај објекат бити једна од тачака у европском преносном систему струје.

– Управо је овај објекат једна од кључних тачака за сигурност снадбевања Београда, тачније готово 35 процената Београда који је до сада имао само један смер снадбевања преко трафо-станице на Коњарнику – рекао је Антић и додао да је у овај објекат уграђена најсавременија светска технологија за пренос, управљање и заштиту система преноса електричне енерије.

Генерални директор „Електромреже Србије” Никола Петровић рекао је приликом отварања трафостанице да ће она пружити Београду сигурну, квалитетну и поуздану испоруку електричне енергије и створити услове за бржи економски и привредни развој главног града.

– Пуштањем у рад енергетског објекта од националног значаја коначно су се стекли услови да српска престоница добије снадбевање електричном енергијом како доликује савременој метрополи – рекао је Петровић.

Целокупан пројекат, чија је вредност 28,6 милиона евра, финансиран је, према речима Петровића, сопственим средствима ЕМС-а.

Он је објаснио да је од тог износа у трафостаницу уложено 17,9 милиона евра, у далеководе 10 милиона евра и у осталу инфраструктуру 730.000 евра.

Генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић рекао је да сви у Србији, посебно ЕМС, треба да буду поносни на овај објекат јер је „Електромрежа” успела да заврши пројекат стар 35 година.