уторак, 10. новембар 2015.

Пројекција на згради Старог двора „Знаменити Београђани”

У склопу једногодишњег пројекта „Културизација”, компанија OHillusions је започела серију пројекција на згради Старог двора, са циљем да грађанима приближи неке од најистакнутијих Срба, њихова достигнућа и стваралаштво којим су се уписали у историју света.

Прва реализована пројекција, од 6. до 8. новембра, била је „Знаменити Београђани”, у којој смо се, кроз ликове и цитате људи који су оставили трага у нашем друштву, подсетили на неке помало заборављенe вредности.

Смењивали су се ликови, од Иве Андрића и његовог размишљања о томе како су све Дрине овога света криве, али да не смемо одустати од њиховог исправљања, преко генијалног Милутина Миланковића и промишљања Моме Капора на тему одгађања смрти уз помоћ уметности, па до храбре и данас заборављене Милунке Савић, хероине са највише одликовања у историји ратовања, која је девет пута била рањавана у биткама Балканских ратова и Првог светског рата.

Неке давно изречене речи, које смо имали прилике да видимо на фасади Старог двора, и данас нагоне на размишљање. Тако је бесмртни Душко Радовић духовито, али и оштро, приметио: „Пред Народном библиотеком је ред, али за трамвај. Ред је и пред Народним музејем, али за аутобус.”

Док су се на фасади смењивале речи Арчибалда Рајса о томе како нам прави пријатељи не ласкају већ у лице говоре истину и Бранислава Нушића, који је знао да знање има граница, за разлику од незнања, на лицима наших суграђана смењивале су се емоције које су нас увериле да, упркос свим тешкоћама, овакав пројекат има смисла.